Vasile Dîncu, despre o potențială candidatură a lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale: ”Este regina noastră de pe tabla de șah”

Vasile Dîncu crede că în momentul de față, Marcel Ciolacu este cel mai puternic om din PSD, poziție din care nu poate refuza o candidatură la prezidențiale.

20 ian. 2024, 17:31
Vasile Dîncu, despre o potențială candidatură a lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale: ”Este regina noastră de pe tabla de șah”

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional Politic al PSD, spune că deși actualul lider al partidului a declarat în mod repetat că este dispus să susțină un alt candidat pentru Cotroceni, experiența politică a ultimilor 30 de ani ne arată că acestuia îi va fi foarte greu să evite o candidatură la aceste alegeri.

Citește și Marcel Ciolacu, prima reacție după ce ASF a aprobat noile tarife de RCA pentru transportatori! „Vor avea acces la un tarif rezonabil”

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a precizat că în acest moment unul dintre dezavantajele lui Marcel Ciolacu este acela că nu are o opoziție internă în partid.

După spusele acestuia, și în toamna anului 2024, la alegerile pentru Cotroceni, va funcționa dorința „primitivă” de a-i vedea pe liderii partidelor bătându-se pentru cea mai importantă funcție în stat.

„Liderul PSD are orice opţiune, pentru că este cel mai puternic om din partid. Toată lumea îl ascultă pe liderul nostru. Un dezavantaj pe care îl are în acest moment este că n-are nicio poziţie internă. Suntem o echipă destul de coezivă. Putem să spunem că suntem prieteni, dar ca să revin direct la întrebare, spun următorul lucru: preşedintele nostru a anunţat că este capabil să accepte un alt candidat care să câştige. Şi a mai spus un lucru care, de asemenea cred, vom hotărî împreună cu partidul cine este candidatul nostru.

Dar, pe de altă parte, ca să fiu foarte sincer şi să fac şi să spunem referinţă la calitatea mea de sociolog, de martor al evenimentelor în ultimii 30 de ani şi sondator, spun că într-adevăr este foarte greu să nu candideze, ca preşedinte al PSD. În primul rând, pentru că, chiar dacă nu s-a întâmplat niciodată, există în politică un fel de dorinţă de a-i scoate pe lideri în faţă să se bată în locul armatelor. Asta este o chestiune primitivă, dar care funcţionează şi astăzi”, a declarat Vasile Dîncu la Prima Tv, în cadrul emisiunii Insider Politic.

”Un lider care împarte puterea”

Dîncu a mai precizat că nu doar în acest moment e greu de adus și pregătit un alt candidat, dar acest proces va crea un nou pol de putere în partid și, de asemenea, că deciziile finale vor fi luate după alegerile europarlamentare din iunie.

„Este foarte greu să găseşti un candidat, un alt candidat în acest moment. Ca să-l aduci din afară, este greu să fie acceptat dinăuntru. Apoi ca să-l aduci din interior, să găseşti un candidat, de asemenea, se creează un alt pol de putere şi în sultanatele din România, ca şi la Istanbul, sultanul trebuia să-şi omoare pe toţi fraţii ca să nu atenteze la putere. Încă funcţionează această mentalitate, cu siguranţă niciun lider nu acceptă să se nască pol de putere în interiorul acestei organizaţii pe care o conduce.

Alegerile europarlamentare vor fi, după părerea mea, un indicator foarte bun pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranţă că Marcel Ciolacu va hotărî. Şi este asta în primul rând hotărârea lui. Noi, cei din partid, îl credităm cu candidatură, adică cu siguranţă că partidul îl va împinge spre candidatură şi rămâne judecata lui şi a analiştilor în care are încredere”, a mai precizat Vasile Dîncu.

Pe lângă cele prezentate mai sus, Vasile Dîncu a subliniat însă că el nu crede că viitorul politic în partid al lui Marcel Ciolacu va fi terminat în cazul în care se optează pentru un alt candidat.

Liderul PSD a precizat că Ciolacu, în calitate de președinte al PSD, s-a dovedit un lider care știe să împartă puterea, ceea ce i-a asigurat un statut important în fruntea PSD.

Pe de altă parte, Dîncu este de părere că viitorul politic al lui Marcel Ciolacu este legat în principal de actualul mandat de premier și modul în care va fi percepută guvernarea PSD.

„Contează foarte mult mandatul de prim-ministru pe care îl are în acest moment. Eu cred că în acest moment este definitiv şi definitoriu acest mandat de premier şi pentru viitoarea lui carieră politică, dar şi pentru candidatura, posibila candidatură la prezidenţiale.

Eu cred că, chiar dacă ar avea un alt candidat, Marcel Ciolacu ar putea să conducă în continuare partidul foarte bine, într-un alt aranjament, să zicem, politic, pentru că în acest moment este, aş putea să spun, regina noastră de pe tabla de şah şi atunci evident că este clar că va rămâne, mai ales că nu este un lider care să acapareze toată puterea, care să-şi creeze adversităţi. Este un lider care împarte puterea şi acest lucru este unul care este un avantaj pentru dânsul”, a mai precizat Vasile Dîncu.

Întrebat şi dacă nu cumva Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunţe că va demisiona din PSD, dacă partidul pierde alegerile prezidenţiale, Vasile Dîncu a fost de părere că aceasta a fost o mișcare politică inteligentă.

Acesta a mai subliniat și faptul că PSD are un adversar facil la prezidențiale (AUR) și că, în acest moment, chiar și un rezultat slab la alegerile europarlamentare, nu ar duce la o demisie a lui Ciolacu.

„Multă lume a interpretat asta şi mulţi mi-au spus acest lucru, însă eu vă dau trei argumente pentru care a procedat corect. În primul rând că şi-a ales el adversarul şi şi-a ales un adversar care este convenabil pentru că şi-a ales un adversar accesibil, ca să spun aşa. Sigur că sunt unele sondaje care dau asta (AUR aproape de PSD – n.r.), dar este diferenţă între cei doi candidaţi şi între forţa celor două partide, dar asta este un argument. Şi-a ales el singur candidatul.

Citește și Marcel Ciolacu l-a demis pe şeful vămilor. Înlocuitorul a fost deja propus, urmează aprobarea premierului

Al doilea argument a arătat că este bărbat, ca să zicem aşa, adică a arătat că e bătăuş. În politică trebuie să arăţi că eşti competitor, că eşti luptător. Deci nu te fereşti, că putea să găsească o formulă să răspundă la întrebarea jurnalistului, să răspundă printr-o eschivă. Şi în al treilea rând, un lucru care de asemenea este important, ştia următorul lucru: chiar dacă, să zicem aşa, am avea un semieşec noi la europarlamentare, nimeni dintre noi nu l-am lăsa să îşi dea demisia, pentru că în acest moment este şi şeful Guvernului, este şeful nostru şi este, aşa cum spuneam, regina de pe tabla de şah”, a mai spus Vasile Dîncu, în cadrul emisunii Insider Politic.