Vasile Dîncu, despre primele concluzii în cazul prăbuşirii unui MIG şi a unui elicopter Puma în Dobrogea: A fost o comunicare din partea Kremlinului, o încercare de a discredita forțele ucrainene

La mai bine de două săptămâni de la accidentele aviatice soldate cu opt morţi în Dobrogea, apar şi primele concluzii. "A fost o conjuncție de factori", a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

18 mart. 2022, 15:48
Vasile Dîncu, despre primele concluzii în cazul prăbuşirii unui MIG şi a unui elicopter Puma în Dobrogea: A fost o comunicare din partea Kremlinului, o încercare de a discredita forțele ucrainene

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat detalii despre raportul preliminar privind prăbușirea MIG-ului și a elicopterului Puma care plecase în căutarea lui în Dobrogea, accidente aviatice în urma cărora opt oameni au murit.

„Am văzut astăzi un raport preliminar, în câteva zile vom avea un raport public. Era un raport tehnic care arăta, într-o fază prealabilă, sigur că se mai discută și se va mai lucra pe probe dar în faza asta preliminară, când s-au luat toți parametrii tehnici, de meteo, parametrii umani și cei care țin de interacțiunea între om și mașină, respectiv om și aparatul de zbor, a fost o conjuncție de factori. Conjuncție nefavorabilă în care vremea a fost, într-adevăr, nefavorabilă, s-au creat niște curenți descendenți în care a intrat aparatul.

Dacă vorbim despre elicopterul Puma, este într-adevăr un aparat foarte bun, foarte flexibil în operațiune, dar nu este pentru furtună, nu este pentru vreme rea”, a declarat Vasile Dîncu la Antena 3. 

Citeşte şi: Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nespectarea măsurilor privind securitatea în muncă după prăbuşirea unui MIG şi a unui elicopter în Dobrogea. Dîncu: Am riscat viaţa militarilor noştri zburând cu aceste avioane

Ministrul Apărării a precizat că a existat o comunicare din partea Kremlinului, „o încercare de a discredita forțele ucrainene, de a ne pune pe noi împotriva ucrainenilor”.

”Acum nu știm dacă se putea evita. Nu are nicio legătură cu războiul! A fost o comunicare din partea Kremlinului, o încercare de a discredita forțele ucrainene, de a ne pune pe noi împotriva ucrainenilor, de a bloca ajutorul României pentru ucraineni. Este o chestiune fantezistă, avem toate datele tehnice, nu există nicio posibilitate să se întâmple acest lucru!”, a mai spue Vasile Dîncu.