Vasile Dîncu, după întâlnirea cu ministrul Apărării al Franţei privind criza din Ucraina. „”Suntem preocupaţi de recentele evoluţii în regiune. Sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, s-a întâlnit, joi, cu omologul său francez, Florence Parly, printre principalele subiecte ale întrevederii fiind criza din Ucraina şi intensificarea tensiunilor pe fondul ameninţărilor Rusiei.

27 ian. 2022, 10:15
Vasile Dîncu, după întâlnirea cu ministrul Apărării al Franţei privind criza din Ucraina. „”Suntem preocupaţi de recentele evoluţii în regiune. Sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea”

Vasile Dîncu a subliniat că Franţa deţine preşedinţia semestrială a UE în contextul crizei din Ucraina, ceea ce este ” o misiune deloc uşoară având în vedere contextul internaţional extrem de tensionat şi de complex”.

„Cât de importantă este lupta noastră pentru valorile noastre, pentru democraţie şi securitate. În această luptă trebuie dusă împreună. România vă stă alături în fiecare moment. Ţara dumnevoastră deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului Europei, o misiune deloc uşoară având în vedere contextul internaţional extrem de tensionat şi de complex.

Provocările cu care se confruntă azi lumea democratică nu pot fi depăşite decât prin solidaritate, unitate şi coeziune între toate statele care împărtăşesc aceste valori. Este, aşadar, datoria noastră morală de întări şi menţine spiritul libertăţii care guvernează societăţile noastre.

Franţa a fost alături de România în multe dintre momentele cheie ale istoriei. Putem să ne bazăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră ferm, lucru confirmat de recenta declaraţie a preşedintelui Emmanuel Macron privind contribuţia Franţei şi prezenţa aliată în zona Mării Negre”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării.

Citeşte şi: Haos în Ucraina, cinci militari au fost ucişi de un coleg, care a deschis focul în corpul de gardă. Alţi cinci soldaţi se află în stare gravă

Vasile Dîncu: „La recentul consiliu NATO – Rusia, aliaţii s-au exprimat pe o singură voce faţă de solicitările Federaţiei Ruse”

„Suntem preocupaţi de recentele evoluţii în regiune şi sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea între părţi.

Aş dori să salut anunţul preşedintelui Biden privind suplimentarea contribuţiei SUA la postura de descurajare şi apărare în zona Mării Negre, o dovadă a solidarităţii relaţiei transatlantice.

Evoluţia în planul securităţii au confirmat unitatea aliată, recentul consiliu NATO – Rusia, unde aliaţii s-au exprimat pe o singură voce faţă de solicitările Federaţiei Ruse, fiind un exemplu acest eveniment.

Preşedinţia Franţei la Consiliul Uniunii Europene joacă un rol important în elaborarea busolei strategice a UE, un document esenţial pentru dezvoltarea unui profil consolidat al Uniunii pe scena globală în strânsă complementaritate cu NATO.

Ne exprimăm încrederea că sub aceste auspicii documentul final va profila la UE ambițioasă şi realistă în domeniul politicii de securitate şi apărării comune în care regiunea Mării Negre şi vecinătatea ei imediată să reflecte importanţa acestora în constructul securitar european”, a mai precizat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu vrea urgentarea achiziţiei de corvete pe fondul crizei din Ucraina. „Sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă”

„Am discutat în această întâlnire a noastră şi despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect, al achiziţiei de corvete, să poată merge mai departe.

Credem că dialogul va fi şi aici întărit între părţile contractante important pentru a găsi o soluţie, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, a urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt intensificat”, a mai spus ministrul Apărării.

Citeşte şi: Ce mănâncă Vladimir Putin. Alimentele preferate de omul care e pe punctul să declanşeze un război în Europa