Vasile Dîncu: Încercăm până la sfârşitul mandatului nostru să avem un proiect complet de descentralizare

Guvernul va prezenta în Parlament, până la sfârșitul mandatului său, un plan de descentralizare a instituțiilor publice din România, a declarat luni vicepremierul Vasile Dîncu. Potrivit acestuia, Executivul va lansa în dezbatere publică, în luna iunie, o variantă de descentralizare a statului.

25 apr. 2016, 12:57
Vasile Dîncu: Încercăm până la sfârşitul mandatului nostru să avem un proiect complet de descentralizare

„Procesul s-a oprit brusc. Noi am făcut un plan accelerat privind o strategie de descentralizare, ultima fază — să spunem — a descentralizării. În luna iunie avem un termen pentru a o prezenta public, în dezbatere publică. Am accelerat foarte multe termene. Era pregătită ca o condiție în planul de dezvoltare strategică a administrației. Era pregătită pentru 2017, 2018, 2019, cu studii foarte multe, cu studii pilot, cu studii făcute de Banca Mondială, dar am redus aceste termene și încercăm până la sfârșitul mandatului nostru să avem un proiect complet”, a afirmat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.

De asemenea, Dîncu a spus că „regionalizarea va fi ultima fază a unui proces de descentralizare”, însă a subliniat că o astfel de decizie ține de „voința politică”.

„Acest proces ține de voința politică până la urmă. Probabil că până la sfârșitul mandatului nostru nu vom putea face dezbatere publică destul de consistentă, pentru că ar crea tensiuni”, a adăugat vicepremierul.

Vasile Dîncu a precizat că nu există presiuni pentru a crea astfel regiuni în România, însă a arătat că „Europa astfel se dezvoltă”.