Vasile Dîncu nu crede în strategia teribilistă a partidului AUR: „Ar trebui să treacă de la gesturi spectaculoase la idei”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD și ministrul Apărării, sociologul Vasile Dîncu, a declarat că formațiunea AUR nu are șanse să se mențină la putere cu strategia actuală.

22 ian. 2022, 19:52
Vasile Dîncu nu crede în strategia teribilistă a partidului AUR: „Ar trebui să treacă de la gesturi spectaculoase la idei”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD și ministrul Apărării, sociologul Vasile Dîncu, este de părere că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL, însă este sceptic în ceea ce priveşte menţinerea în sondaje.

Vasile Dîncu aruncă bomba: Coaliția nu se rupe nici anul acesta, nici la anul. Participăm împreună la alegeri!

„Poate să treacă (înaintea PNL – n.r.), pentru că nu sunt departe de acest prag, să zicem aşa. Dar, după părerea mea, un asemenea traseu, o asemenea dinamică care se bazează mai mult pe spectacol, nu este un factor de rezistenţă. Una este să creşti într-un salt emoţional la un moment dat în sondaje şi alta este să te poţi menţine acolo. Deocamdată, principala problemă pe care o recunosc şi liderii AUR este aceea că de la gesturi spectaculoase ar trebui să treacă la idei de reformă importante, la proiecte de legi care să dea consistenţă acestei mişcări. Deci, eu nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte şi la următoarele alegeri poate că vor avea un scor semnificativ. Dar mizez pe transformarea partidului AUR dintr-un partid anti-sistem într-un partid care încet-încet va intra în regulile generale ale politicii şi atunci se va vedea dacă într-adevăr pot să crească foarte mult”, a declarat Vasile Dîncu sâmbătă, la Digi 24
Dîncu spune că, după trecerea pandemiei, partidele politice vor începe să fie privite de către populaţie „nu numai din perspectiva fricilor legate de pandemie”, ci şi prin prisma a ceea ce fac pentru populaţie în afara crizei sanitare, notează news.ro.

Vasile Dîncu nu pune problema demisiei lui Ciucă din cauza acuzațiilor de plagiat. Ministrul Apărării aruncă pisica în curtea Ministerului Învățământului

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit, sâmbătă la Digi 24, despre o eventuală demisie a premierului Ciucă, din cauza acuzațiilor de plagiat în teza de doctorat a premierului.

Ministrul Apărării, care este la rândul său profesor universitar, a declarat că nu a purtat până la acest moment discuții cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre o posibilă demisie, sau despre consecințele acuzațiilor de plagiat.

Criza din Ucraina. Vasile Dîncu: „Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război”

Întrebat dacă lucrarea de doctorat a prim-ministrului ar trebui să fie analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Vasile Dîncu, fost membru CNATDCU, a spus că „nu ar trebui” să ajungă acolo, că „deocamdată procesul este unul logic si corect”, dar că va ajunge „cu siguranță și la CNATDCU”.

Vasile Dîncu a menționat că „Ministerul Educației a scăpat de sub control situația învățământului superior” și că „este o slăbiciune a statului român că noi nu am avut o strategie de calitate în ceea ce privește învățământul superior” până în prezent.

De asemenea, Vasile Dîncu a mai precizat că „ar trebui ca multe școli doctorale să fie desființate”.

Principalele declarații despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului:

  • „N-am discutat cu premierul despre acest lucru;
  • În acest moment, doar pe baza unei analize jurnalistice, nu pot sa mă pronunț;
  • Trebuie schimbate regulile de doctorat privind acordarea doctoratelor;
  • Am văzut că universitatea care i-a acordat titlul de doctor a fost sesizată;
  • Nu ar trebui analizată (lucrarea de doctorat) de CNATDCU;
  • La CNATDCU există o hotărâre prin care trebuie verificate toate lucrările din ultimii 10 ani;
  • Lucrarea a trecut până la urmă prin CNATDCU (în trecut, când i-a fost acordat titlul de doctor – n.r.);
  • Cu siguranță că acest lucru poate ajunge și la CNATDCU;
  • Deocamdată acesta e procesul și este unul logic si corect;
  • Nu există în acest moment o indicație clară în lege care să zică «în cazul unui litigiu, du-te la CNATDCU»;
  • Cu siguranță va ajunge și la CNATDCU;
  • Este o chestiune care ține de o ipoteză la care nu vreau să mă pronunț în acest moment;
  • Demisia este un act unilateral, un act de voință și conștiință;
  • [întrebat dacă președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, are titlu de doctor – n.r.] Nu are doctorat Marcel Ciolacu. Se pot găsi alte puncte slabe dacă stăm să căutăm;
  • Știu dinamica din 1990 încoace în ceea ce privește sistemul de învățământ din Romania, inclusiv cel al doctoratelor;
  • Ministerul Educației a scăpat de sub control această situație a învățământului superior;
  • Este o slăbiciune a statului român că noi nu am avut o strategie de calitate în ceea ce privește învățământul superior;
  • Ar trebui ca multe școli doctorale să fie desființate;
  • Ar trebui sa avem o lege corecta pentru asta”.