Criza din Ucraina. Vasile Dîncu: „Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război”

Preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea unei şedinţe a CSAT în ziua de miercuri pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, deoarece "nu este cazul ca România să intre în război". Pe de altă parte, Dîncu a subliniat că suplimentarea prezenţei militare NATO la noi are semnificaţia respingerii unor solicitări ale Rusiei privind renunţarea la prezenţa militară a Alianţei în Europa Centrală şi de Est.

21 ian. 2022, 15:41
Criza din Ucraina. Vasile Dîncu: „Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război”

Criza din Ucraina provocă îngrijorare la Bucureşti. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Timişoara, că anunţul făcut de SUA şi Franţa, care şi-au arătat disponibilitatea de a-şi întări prezenţa militară în România, este „o veste bună”, întrucât solicitări de acest gen au existat de mai mult timp din partea unor ţări de pe flancul estic al NATO.

„Este o veste bună pentru noi, pentru că este o cerere care nu ţine doar de acest eveniment (criza de la graniţa ruso-ucraineană – n.r.), ci este mai veche, a preşedintelui României, pe care a exprimat-o la toate întâlnirile şi a ministrului de Externe. Multe ţări din flancul estic şi-au exprimat această cerere de a ne fortifica în această zonă. Este vorba de a se face exerciţii împreună, dar aici este vorba şi despre acţiune comună cu forţe din ţările importante ale NATO”, a afirmat Vasile Dâncu.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că suplimentarea prezenţei militare NATO la noi are, în primul rând, semnificaţia respingerii unor solicitări ale Federaţiei Ruse privind renunţarea la prezenţa militară a Alianţei în Europa Centrală şi de Est.

„Acest lucru contrazice prin fapte această cerere de a ne retrage. Prin aceasta, ţările NATO au arătat că nu se retrag, ci îşi intensifică prezenţa acolo”, a precizat Dîncu.

El a adăugat că această suplimentare de forţe militare NATO în flancul estic are şi un sens simbolic, pentru că Rusia ar fi încercat, prin propaganda ei, să arate că „există o disensiune între NATO şi Uniunea Europeană, că aceste ţări nu se înţeleg şi că de fapt NATO nu este un foarte bun apărător al UE”.

Citeşte şi: Premierul Kiril Petkov a respins în Parlament retragerea trupelor NATO din Bulgaria: „Bulgaria este un stat suveran şi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre”

Potrivit ministrului Vasile Dîncu, este vorba şi de un semnal puternic transmis ţărilor din flancul estic, că Alianţa este preocupată de securitatea fiecărui membru în parte, acesta fiind, de asemenea, „un răspuns contra propagandei care a încercat să acrediteze ideea că NATO nu va avea capacitatea operaţională în cazul că ţările ar avea nevoie”.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă

Criza din Ucraina. Vasile Dîncu: „Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război”

„Nu este cazul, şi aş vrea să precizez asta pentru ca populaţia să ştie foarte bine, nu este cazul ca România să intre în război, aşa cum uneori vedem în fake news-uri. Acum două zile, secretarul general NATO, Stoltenberg, a spus că NATO, în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse, nu va reacţiona militar, pentru că, conform Tratatului NATO, nu poate interveni decât dacă este ameninţată o ţară membră. Ucraina nu este în acest moment membră NATO, dar sigur că vor fi alte forme de reacţie pe care comunitatea internaţională le va lua”, a precizat Vasile Dîncu.

Acesta adăugat că un posibil conflict la graniţă presupune anumite pregătiri şi din partea ţării noastre, dar a subliniat că nu ne pregătim de război.

„Deci, nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război. Atunci, însă, când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie sa te pregăteşti întotdeauna, pentru că sunt multe efecte adverse aici.

Există posibilitatea unei migraţii din cauza războiului şi trebuie gestionată această situaţie. Există alte situaţii legate de circuitele economice, pentru că orice blocadă, de exemplu, a economiei şi a Federaţiei Ruse are influenţă asupra băncilor, asupra energiei, aprovizionării cu energie în Europa, şi sunt şi multe alte lucruri. (…).Noi ne pregătim pentru orice situaţie”, a afirmat Vasile Dîncu.