Vasile Dîncu: „Sperăm să şi producem submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm, pentru că Marea Neagră e plină de ‘rechini’, s-a aglomerat foarte mult”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marţi seară, că România ar trebui să achiziţioneze submarine, deoarece Marea Neagră s-a aglomerat şi ”este plină de rechini”.

11 mai 2022, 09:21
Vasile Dîncu: „Sperăm să şi producem submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm, pentru că Marea Neagră e plină de ‘rechini’, s-a aglomerat foarte mult”

Vasile Dîncu a explicat că România are în momentul de faţă un singur submarin şcoală, Delfinul, şi că pe viitor ar trebui ca ţara noastră să înceapă să producă astfel de nave, pentru că este cel mai bine „să ai lucrul tău”.

”Delfinul e singurul submarin-şcoală. Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de ”rechini” şi este nevoie de asta.

Pentru moment, fiind membri NATO, există o umbrelă care chiar funcţionează. Unii au spus că e bine, alţii au spus că nu e bine, să oprim de la zbor MIG-urile, MIG 21 Lancer. Au fost atâtea accidente, au fost  26 de accidente în ultimii 30 de ani. Au murit oameni şi încrederea în Armată a  scăzut în acele momente. Reuşim cu ajutorul şi străinilor să avem un optim pentru apărare, însă este nevoie, cum spunem noi, ardelenii, să ai lucrul tău”, a declarat Dîncu.

Dîncu a adăugat că industria de apărare din România a rămas fără specialişti.

”Industria noastră de apărare are două viteze.  Avem o industrie de apărare care s-a modernizat prin privatizare, prin firme importante din străinătate. Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”, a mai spus ministrul Apărării, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Tanczos Barna, după scandalul imnului Ţinutului Secuiesc cântat la meciul de hochei. „Sunt extrem de consternat”

Dîncu a mai declarat că a fost făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine fabricile de armament din România.

”Am făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine toate aceste fabrici, majoritatea fabricilor sunt la Ministerul Economiei acum, pentru a revigora ceea ce este viu în economia noastrăşi a reface economia noastră pentru că astăzi avem mai multe atuuri pentru asta. În primul rând că avem tradiţie. Încă există oameni, chiar dacă din păcate statistica pe care mi-au adus-o colegii mei astăzi arată că  media angajaţilor din industria de apărare este  peste 50 de ani. Este deja prea mult, trebuie să vină generaţia din urmă. Avem însă învăţământul dual care ne permite şi în anumite locuri am văzut că încearcă să folosească, pe baza învăţământului dual, să folosească această oportunitate pentru a reconstrui, a aduce forţă de muncă, tehnicieni tineri care să înveţe în domeniul acesta”, a declarta Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că un program de dotare a Armatei ar dura şapte ani.

”Avem, în acest moment, o urgenţă, până la urmă. Pe mine, ca ministru al Apărării mă interesează nu să cumpăr tehnică din afară, chiar dacă nu putem să producem totul. Nu numai preţurile sunt mari. Nu poţi să comanzi acum tehnică militară, trebuie să faci programe de înzestrare care durează şapte ani pentru că nu există produse pe piaţă şi atunci ai o problemă şi de oportunitate. Achiziţionăm din afară tehnică importantă, am luat baterii Patriot, rachete, sisteme de UAV-uri, drume, baterii de artilerie, vehicule”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a adpugat că România ar avea nevoie de o fabrică de pulberi.

”Ne-am tot propus, avem nevoie de o fabrică de pulberi. Este foarte greu pentru că în sectorul privat… nu am reuişit nici în corespondenţă cu Guvernul, cu Ministerul Economiei, să facem o articulare între sistemul de stat şi cel privat”, a încheiat Vasile Dîncu.

Citeşte şi: Traian Băsescu, acuzat că ar fi încasat 500.000 de dolari din vânzarea flotei. „Degeaba ai dat ordin să dispară documente, unele mai există!” FOTO


loading...
Partenerii noștri