Vasile Puşcaş: Dacă România s-ar fi integrat total, cele 3 milioane de români nu ar fi migrat în ţări europene

Fostul negociator șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, este de părere că integrarea României la Uniunea Europeană nu este completă, la 10 ani de la momentul aderării țării noastre la comunitatea europeană, care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

24 nov. 2016, 10:42
Vasile Puşcaş: Dacă România s-ar fi integrat total, cele 3 milioane de români nu ar fi migrat în ţări europene

Pușcaș, care în prezent este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB și care a participat joi la un eveniment dedicat împlinirii unui deceniu de la aderare, a precizat că este nevoie de o regândire a integrării interne a României și că cele 3 milioane de persoane care au plecat din țară în acest ultim deceniu arată că românii au încercat, pe cont propriu, să se integreze în Uniune, când au observat că țara nu definitivează acest proces.

„Dacă ar trebui să fac o evaluare aș fi foarte pretențios și foarte critic datorită faptului că știu ce trebuia să fie, știu așteptările populației, pentru că susținerea procesului de negociere și a aderării se făcea în procent de 70-90%. Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare și o modernizare a țării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, națională și, în potențialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE”, a afirmat Pușcaș, citat de Agerpres.

El a mai precizat că atunci când se referă la integrare se referă și la Mecanismul de Cooperare și verificare, la problematica aderării la spațiul Schengen, la problemele adoptării euro — care sunt obiective pe care România trebuie încă să le realizeze în viitor.

Vasile Pușcaș a atenționat că ar fi momentul ca România să nu rateze o nouă oportunitate de realiniere la ritmul Uniunii, care va trece în viitorul apropiat printr-o etapă de transformare. El le-a transmis celor care „bocesc” după Uniunea Europeană și cred că aceasta se va destrăma că proiectul european se va reforma și se va schimba, iar România ar trebui să prindă această resetare, deoarece în trecut, acum 10 ani, nu a reușit să facă acest lucru.

„Aveam șansa să creștem ritmul de creștere a evoluției României, dar acest ritm nu a fost la fel de susținut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam șansa să creștem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut (…) Nu am fost sincroni cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincroni dacă nu mai buni decât alții care sunt deja membri ai UE din 1957”, a mai spus Vasile Pușcaș.

Referindu-se și la succesele integrării, fostul negociator șef al României cu UE a nominalizat intrarea mediului de afaceri românesc în piața internă, dar a precizat că dacă România ar fi avut și o strategie de integrare economică, efectele ar fi fost mult mai mari.

„Au existat forțe ale integrării în această perioadă, acestea fiind reprezentate de antreprenori și tineri . (…) Un efect favorabil l-a avut și în domeniul tineretului, tinerii având oportunități mult mai mari de mobilitate, nu numai profesională, ci și academică și științifică. Ceea ce ar interesa este ca integrarea să producă la noi acele condiții să lucreze aici, să producă performanță și productivitate la noi. La 1 ianuarie 2007 s-au băut șampanii, s-au dat decorații, au fost festivități și cred că, după 10 ani, ar trebui să învățăm ceva din ceea ce nu am realizat și să pornim, măcar pentru următoarea decadă pe drumul integrării depline. Președintele României a promis acest lucru în urmă cu doi ani și cred că ar trebui să fie un piston, nu neapărat un motor, al acestui proces de integrare”, a declarat Pușcaș.

La rândul său, Constantin Boștină, președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, care a organizat evenimentul, a declarat că este necesară, la 10 ani de la aderare, o analiză completă.

„La 1 ianuarie 2017 se împlinesc 10 ani de la intrarea României în UE. Evident că după o perioadă de un deceniu este normal să se facă o analiză suficient de atentă a ceea ce s-a întâmplat în acest interval, care sunt câștigurile pe care le are România de la intrarea în UE, care sunt neajunsurile și neîmplinirile și evident, ținând cont că după Brexit UE intră într-o nouă etapă de reevaluare, de reconsiderare, de reproiectare a activității ei, cred că este un moment favorabil pentru R să încerce să grăbească și să accelereze fenomenele care să ducă la rezultate mult mai bune ale integrării în Uniunea Europeană”, a spus Boștină.

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) a găzduit joi un eveniment dedicat împlinirii a zece ani de la intrarea României în UE, organizat de ASPES și Asociația România Durabilă.