Eclipsă parţială de Lună, vizibilă din România. VIDEO

O eclipsă parțială de Lună, ce va fi vizibilă din Europa (inclusiv România), Africa și Australia, va avea loc luni, aceasta putând fi vizionată live pe Internet, cu ajutorul transmisiei Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad.

RomaniaTV.net
07 aug. 2017, 05:17
Eclipsă parţială de Lună, vizibilă din România. VIDEO

ECLIPSA DE LUNA VIDEO. Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, susține că, din România, această eclipsă parțială poate fi observată chiar la începutul ei, maximumul fenomenului producându-se la ora 21.20. Magnitudinea eclipsei va fi 0.252, cu o acoperire la faza maximă de 25.2%.

ECLIPSA DE LUNA VIDEO:

Fenomenul va începe la ora 18.49, când Luna încă nu a răsărit. Luna va intra în penumbra Pământului la ora 20.22, când răsare dinspre orizontul est-sud-est. Din acest moment, eclipsa va putea fi observată şi din România.

Luna va ieşi din penumbra Pământului la ora 22.18, iar eclipsa se va încheia la 23.51.

Cei care au acces la un telescop vor putea vedea şi planetele Jupiter şi Saturn.

„Cu prilejul acestui fenomen astronomic, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza mai multe activități cu scopul popularizării și promovării astronomiei în rândul publicului. În seara zilei de 7 august, la ora 19.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună. Între orele 20.30 — 23.30, o să organizăm observații astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa”. În același timp, cu ajutorul telescopului principal, de la sediul Observatorului Astronomic, o să transmitem live eclipsa parțială de Lună, pe Internet”, precizează Dumitru Ciprian Vîntdevară, citat de Agerpres.

Potrivit astro-urseanu.ro, următoarea eclipsă totală de lună va avea loc pe 31 ianuarie 2018, însă în România va fi vizibilă parţial.

ECLIPSA DE LUNA VIDEO:

 

Eclipsa începe la 18 h 49 m, când Luna încă nu a răsărit, iar Soarele se află pe cer. Luna intră în umbra Pământului la 20 h 22 m, în momentul în care răsare dinspre orizontul de est-sud-est, putând fi observată și din țara noastră.

Faza maximă a eclipsei are loc la 21 h 20 m, când Luna se va afla nu foarte sus pe cer iar partea de jos a discului selenar va căpăta culoarea portocalie-roșiatică. Apoi, înspre sud-est Luna iese din umbra Pământului la 22 h 18 m iar eclipsa ajunge la final la 23 h 51, potrivit astro-urseanu.ro.

Următoarea eclipsă de Lună va fi una totală pe 31 ianuarie 2018 și va fi vizibilă în România ca o eclipsă parțială (doar ultima oră a eclipsei).