Vaticanul primeşte un „cadou generos” de la UE: Nu va plăti taxe de miliarde de euro

Comisia Europeană a decis ca Vaticanul să nu plătească taxe de la care a fost scutit ilegal în Italia în perioada 2006-2011, în valoare de miliarde de euro, întrucât recuperarea banilor ar fi aproape imposibilă, potrivit The Independent.

RomaniaTV.net
20 dec. 2012, 10:56
Vaticanul primeşte un „cadou generos” de la UE: Nu va plăti taxe de miliarde de euro

„Vaticanul a primit devreme un cadou generos de Crăciun de la şefii Uniunii Europene”, scrie publicaţia britanică.

Comisarul UE pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat în urmă cu doi ani că scutirea Vaticanului în Italia de la plata impozitului pe proprietăţi, pentru mii de proprietăţi, inclusiv 4.714 spitale şi clinici, încalcă reglementările UE. Almunia a sugerat că Biserca Catolică va fi nevoită să plătească taxele de care fost exceptată nejustificat.

UE a decis însă acum ca Vaticanul să nu plătească taxele după ce guvernul de la Roma a demonstrat că recuperarea acestora „ar fi absolut imposibilă”, având în vedere cât de dificil ar fi să se clarifice care proprietăţi au fost folosite în intervalul respectiv exclusiv pentru activităţi comerciale.

Guvernul italian a revizuit în acest an taxa pentru proprietăţi, modificare agreată de Comisie, care permite scutiri doar pentru clădirile utilizate în scop complet necomercial.

Ca urmare a modificării legislaţiei, nota de plată a Vaticanului va creşte, însă nu atât de mult cât ar vrea unii dintre criticii Bisericii, scrie The Independent.