Vecinii din Argentina care locuiau lângă Papa Francisc îi vor duce dorul de Paşti

Locuitorii din cartierul Flores, Buenos Aires, unde Jorge Bergoglio a crescut şi ar fi avut o revelaţie, nu şi-au imaginat niciodată că acesta va ajunge papă şi îl aşteptau cu nerăbdare săptămâna viitoare pentru a celebra Săptămâna Sfântă.

RomaniaTV.net
14 mart. 2013, 22:01
Vecinii din Argentina care locuiau lângă Papa Francisc îi vor duce dorul de Paşti

Locuitorii din cartierul noului Papă regretă că acesta va lipsi de la Sărbătorile Pascale. Pastorul Bisericii San Jose din Flores, părintele Gabriele, în vârstă de 46 de ani, a fost luat prin surprindere de anunţul venit de la Vatican.

Noul Papă, pe care locuitorii din Flores încă nu s-au obişnuit să îl numească „Francisc”, venea frecvent la Biserica San Jose. Aici, într-un confesional, „la vârsta de 17 ani, a avut o revelaţie divină, pentru a intra în ordin. De aceea are o relaţie specială cu această parohie”, a explicat pastorul unei jurnaliste a AFP, informează Mediafax.

În fiecare an, adaugă preotul, „vine să ţină o slujbă de Paşti aici. Îl aşteptam la 23 martie”. Fostul Arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, s-a născut în 1936 în cartierul Flores, care era locuit de familii din clasa de mijloc.

Cartierul, situat în centrul aglomeraţiei urbane Buenos Aires, are şi o zonă săracă, unde se află stadionul echipei San Lorenzo, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din capitala Argentinei, fondat de către preotul şi fostul jucător Lorenzo Massa. Săracii din cartier, venind la populara supă parohială, lăsau scrisori adresate arhiepiscopului, care le trimitea sistematic răspunsuri în scris.

Când studia la seminar, el fuma mult şi „aceasta l-a costat un plămân”, afirmă părintele Gabriele, fără ca teza să fie confirmată oficial, informează Mediafax.

Sora Isabela, în vârstă de 78 de ani, povesteşte că mergea împreună cu Jorge Bergoglio la grădiniţa din cartier, care se află în faţa Bisericii Milei. „Când era copil, alerga în curtea grădiniţei. Aici şi-a petrecut anii copilăriei şi în această parohie a primit prima comuniune. Luna trecută, a venit să bea un ceai cu lapte împreună cu noi. El trebuia să revină, împreună cu toate surorile, pentru a prezida reuniunea episcopilor, dar acum este papă şi nu va putea să vină”.

În faţa grădiniţei, Jorge Bergoglio juca fotbal cu prietenii săi.  „Când Jorge era copil, juca fotbal cu noi în Piaţa Herminia Brumana, dar, după ce a intrat la seminar, studia tot timpul. Mai trecea sămbăta, ne vedea jucând, ne saluta, apoi pleca”, povesteşte Osvaldo Dapueto. „Jorge era foarte studios”, îşi aminteşte Rafael Musolino.

În opinia părintelui Gabriele, va exista o schimbare la Vatican. „Speranţa noastră este că, odată cu desemnarea sa, Biserica va ieşi în stradă, cu o predilecţie pentru nevoiaşi, pentru o Biserică austeră, lipsită de lux. El ne cerea să mergem în locurile cele mai marginalizate”, a spus el.