Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican. La cât se ridică cifra de afaceri a companiei

Vel Pitar, cel mai mare producător de pâine din România, controlat de Broadhurts Investments, a fost cumpărat de grupul mexican Bimbo.

16 ian. 2023, 11:53
Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican. La cât se ridică cifra de afaceri a companiei
Vel Pitar a fost cumpărată de grupul mexican Bimbo

Producătorul de panificație  Vel Pitar a fost vândut grupului mexican Bimbo, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume pe această nișă, potrivit profit.ro. Tranzacția se apropie de 200 de milioane de euro.

Trnzacția ar fi deja finalizată și urmează să fie anunțată săptămâna viitoare de bursa de la Mexic, unde este listat grupul.

„Bimbo, fiind un grup de panificație, a preferat să cumpere numai Vel Pitar, nu și business-ul de morărit Șapte Spice, controlat de același fond de investiții american Broadhurst, administrat de NHC”, potrivit sursei citate.

În 2006, Vel Pitar a fost delistată de la bursă de acționarul majoritar Broadhurst, condus de managerul Andrei Siminel.  Compania face parte din grupul New Century Holdings (NCH). Reprezentanții NHC au confirmat tranzacția.

Compania este deținută de investitori americani, dar este condusă exclusiv de o echipă românească, pe un parcurs de peste 24 de ani. Este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din România.

Citește și: Daniel Dines de la UiPath a fost detronat în Topul Forbes. Frații ”Dedeman” sunt acum cei mai bogați români

Această tranzacție este al 27-lea exit  de mare succes, pe lângă alte 873 de tranzacții de exit mai mici, fiecare de peste 50.000 de euro.

Acțiunile societății Vel Pitar SA au fost vândute către grupul Bimbo.

Vel Pitar este o companie deținută de investitori americani (NCH Capital), dar construită și condusă de o echipă exclusiv românească, pe un parcurs de peste 24 de ani.  Este cel mai mare producător de pâine și produse de panificație din România, dar mai mult decât a fi un producător de „pâine”, Vel Pitar este o companie inovatoare.

„Pentru echipa NCH România, această tranzacție reprezintă al 27-lea exit de mare succes din companiile deținute, la care se adaugă 873 de tranzacții de exit mai mici, dar de peste 50.000 euro fiecare, situând echipa NCH România în top 1% mondial ca IRR pe termen lung.

Grupul de manageri români lucrează în continuare la atragerea de noi resurse prin European Investment Fund, NCH și alți investitori.

Suntem specializați nu doar în restructurarea companiilor, ci am evoluat în cei peste 20 de ani de când lucrăm împreună către creșterea companiilor administrate și atingerea potențialelor maxime de performanță”, au transmis reprezentanții companiei.

Citește și: Antreprenorii români se ridică: Frații Pavăl au cumpărat toate clădirile unui gigant din Austria, care a fost nevoit să-și închidă afacerile. Tranzacție record

În 2021 a avut afaceri de 586,2 milioane lei și un profit net de 68,5 lei, cu peste 1.900 de angajați. Compania s-a lansat în 2001, după ce companiile din industria panificației Mopariv Vâlcea și Berceni București au fost preluate de Broadhurts Investment și le-a unit sub acest brand, alături de fabricile Granpan Tecuci și Panegrano Cluj.

Grupul Bimbo se află pe piață din 1943 și este unul dintre cele mai importante la nivel gloval, operând în 33 de state din America, Europa, Asia și Africa, având afaceri  anuale de aproximativ 15 miliarde de dolari.

În Europa este prezent în Spania, Franța, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Ucraina.

În 2022, Bimbo a înregistrat o cifră a vânzărilor de 17,2 miliarde de dolari și un profit net de 788 milioane de dolari.