Venezuela: Bătăi violente în Consiliul naţional electoral. Un deputat a fost rănit

Un deputat de opoziție din Venezuela a fost rănit joi în ciocniri cu susținători ai guvernului în fața Consiliului național electoral (CNE), unde mai mulți parlamentari veniseră pentru a cere un referendum pentru revocarea din funcție a președintelui Nicolas Maduro.

09 iun. 2016, 19:09
Venezuela: Bătăi violente în Consiliul naţional electoral. Un deputat a fost rănit

Cu chipul însângerat după ce a primit o lovitură, deputatul Julio Borges, șef al grupului parlamentar al Masa unității democratice (MUD, centru-dreapta), a trebuit să se refugieze în clădirile administrative ale Adunării naționale, în apropierea CNE.

Polițiștii și militarii au format un cordon în fața birourilor CNE, în centrul Caracas, blocând trecerea unui grup de deputați ai opoziției însoțiți de zeci de simpatizanți ai MUD, majoritară în Parlament.

Situația s-a tensionat după ce un grup de susținători ai fostului președinte Hugo Chavez (1999-2013) s-a apropiat, declanșând ciocniri cu susținătorii noii puteri parlamentare. ‘Referendum de revocare, acum’, au scandat membri ai opoziției în fața simpatizanților fostului lider Hugo Chavez, care au scandat la rândul lor ‘Această adunare va cădea’. Forțele de ordine au lansat apoi grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Citeşte şi Nicolas Maduro denunţă „presiunile brutale” ale SUA pentru a izola Venezuela

Venezuela este în pragul colapsului de mai multe luni, sfâșiată de războiul politic între Parlamentul controlat de opoziție și guvernul socialist, într-un climat de exasperare populară legată de prăbușirea economiei țării.

Opoziția cere de la DNE să facă publice următoarele etape pentru declanșarea referendumului de revocare a președintelui Maduro, ales până în 2019, după ce a validat 1,3 milioane de semnături în favoarea consultării populare. Pentru a convoca noi alegeri, referendumul trebuie organizat înainte de 10 ianuarie 2017, în caz contrar Maduro urmând să fie pur și simplu înlocuit de vicepreședintele său.