Venezuela schimbă fusul orar pentru a face economie de energie electrică

Venezuela va schimba la 1 mai fusul orar, dând ceasurile înainte cu 30 de minute, pentru a economisi energie în contextul gravei crize economice și a secetei, a anunțat vineri ministrul Științei, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
15 apr. 2016, 20:47
Venezuela schimbă fusul orar pentru a face economie de energie electrică

„Decizia luată de președintele (Nicolas Maduro) este de a reveni la fusul orar de patru ore mai puțin față de Meridianul Greenwich (-04H00 GMT)”, a declarat ministrul, Jorge Arreaza.

Venezuela va reveni astfel la fusul orar pe care îl avea până la 9 decembrie 2007, când președintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis să treacă la—04H30 GMT.

Măsura se adaugă la alte inițiative pentru a economisi electricitate, într-o țară afectată de întreruperi de curent cauzate de nivelul de apă extrem de scăzut în rezervoarele sale, fiind afectate centralele hidroelectrice.

Într-un discurs susținut joi, Maduro a decretat că luni, 18 aprilie, va fi zi liberă, în contextul în care marți este sărbătoare națională, pentru a crea ‘o punte de economii de energie’, informează Agerpres.

Săptămâna trecută, el a decretat zi liberă fiecare vineri în sectorul publice pentru următoarele două luni.

Chiar și marii consumatori de curent, cum ar fi hotelurile, sunt sfătuiți să își asigure ei înșiși nevoile de electricitate nouă ore pe zi. Măsura a determinat centrele comerciale să își reducă programul.

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apă din țară suferă de pe urma secetei, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, extrem de puternic în această regiune în ultimele luni.

Însă opoziția, care are majoritatea în Parlament, acuză Executivul că nu a investit suficient în rețeaua de electricitate pentru a face față cererii.

Venezuela, care dispune totuși de cele mai mari rezerve de petrol din lume, se adâncește într-o gravă criză economică, sub efectul căderii prețului la țiței.


loading...
Partenerii noștri