Venezuela ţine şapte zile de doliu, iar Cuba şi Ecuadorul, trei după moartea lui Hugo Chavez

Hugo Chavez va fi înmormântat vineri, la Caracas, iar poporul venezuelan va ţine şpte zile de doliu naţional. Trei zile de doliu în memoria fostului lider de la Caracas vor fi ţinute şi în Cuba şi Ecuador.

RomaniaTV.net
06 mart. 2013, 07:15
Venezuela ţine şapte zile de doliu, iar Cuba şi Ecuadorul, trei după moartea lui Hugo Chavez

Trupul neînsufleţit al preşedintelui Hugo Chavez, care a decedat marţi, va fi expus începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naţionale prevăzute pentru vineri. În Venezuela au fost decretate şapte zile de doliu oficial. 

Funeraliile şi omagiul postum în camera mortuară din holul Academiei Militare sunt organizate  miercuri, joi şi vineri„, a precizat ministrul venezuelan de Externe Elias Jaua, fără a preciza unde va fi „mormântul creştin” al defunctului. „Vineri, la ora 10 dimineaţa, vom organiza o ceremonie oficială” la Academia Militară, a precizat Jaua, care le-a mulţumit şefilor de stat ce şi-au manifestat intenţia de a participa la funeralii, informează Mediafax.

Miercuri dimineaţa, trupul neînsufleţit al lui Hugo Chavez va fi transferat de la spitalul militar unde a decedat la Academia Militară, „leagănul revoluţiei bolivariene”, a explicat ministrul, fără a dezvălui traseul cortegiului funerar.
Guvernul a decretat, începând de marţi, „şapte zile de doliu oficial” şi suspendarea tuturor activităţilor publice şi private miercuri şi vineri.

Trei zile de doliu pentru Chavez şi în Cuba şi Ecuador

Cuba a decretat trei zile de doliu în memoria preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care „l-a însoţit pe Fidel Castro ca un adevărat fiu„, a afirmat marţi Guvernul cubanez într-o declaraţie citită la jurnalul de seară, în timp ce o măsură similară a fost adoptată şi în Ecuador relatează AFP. „Cu o profundă şi devastatoare durere, poporul nostru şi Guvernul revoluţionar au aflat de decesul preşedintelui Hugo Chavez”, afirmă comunicatul Guvernului, care prezintă „sincerele sale condoleanţe părinţilor, fraţilor, fiicelor şi fiilor, precum şi tuturor apropiaţilor săi, care sunt şi ai noştri, aşa cum Chavez este de asemenea fiul Cubei, al Americii Latine, al Caraibilor şi lumii întregi„.

Revoluţia bolivariană va avea sprijinul nostru hotărât şi fără restricţii în aceste zile dificile„, afirmă textul, care aduce Guvernului venezuelean „susţinerea sa, încurajarea şi credinţa în victorie”.

Chavez este şi cubanez” el a simţit pe pielea sa dificultăţile şi problemele noastre şi a făcut tot ce a putut, cu o generozitat extremă (…). El l-a însoţit pe Fidel ca un adevărat fiu şi prietenia lui cu Raul este profundă„, adaugă comunicatul Guvernului. „Preşedintele Chavez a dus o extraordinară bătălie de-a lungul vieţii sale scurte şi fecunde”, asigură textul, intitulat „Hasta siempre, comandante”.

„El a strălucit în bătăliile internaţionale în faţa imperialismului, mereu în apărarea săracilor, a muncitorilor, a popoarelor noastre. Impulsiv, persuasiv, elocvent, ingenios şi emoţionant, el vorbea din viscerele poporului, cânta bucuriile noastre şi recita poemele cu un optimist perpetuu”, adaugă textul citit de prezentatorul jurnalului de ştiri televizat. „Cuba va păstra loialitate eternă memoriei şi moştenirii comandantului preşedinte Chavez şi va continua idealurile sale de unitate a forţelor revoluţionare şi de integrare şi independenţă a Americii noastre”, conchide textul.

Hugo Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost spitalizat în Cuba timp de două luni, înainte de a se întoarce în Venezuela la jumătatea lui februarie. De la depistarea cancerului în regiunea pelviană în 2011, el a avut numeroase sejururi în Cuba pentru patru intervenţii chirurgicale urmate de chimioterapie. Venezuela este principalul partener comercial al Cubei şi îi aduce un ajutor economic crucial furnizându-i în condiţii avantajoase aproape două treimi din necesităţile sale în materie de petrol. Aproximativ 40.000 de cubanezi, în principal specialişti în domeniul sănătăţii, lucrează în Venezuela, ceea ce constituie, cu aproape şase miliarde de dolari, prima sursă de venit în valută pentru Cuba.

Hugo Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost spitalizat în Cuba timp de două luni, înainte de a se întoarce în Venezuela la jumătatea lui februarie. De la depistarea cancerului în regiunea pelviană în 2011, el a avut numeroase sejururi în Cuba pentru patru intervenţii chirurgicale urmate de chimioterapie.

Ecuadorul a decis, la rândul său, marţi, să decreteze trei zile de doliu naţional în memoria preşedintelui venzuelean, calificând dispariţia sa drept o „pierdere ireparabilă” pentru America Latină.”În memoria plecării dintre noi a acestui scump prieten al Americii Latine, Ecuadorul va decreta trei zile de doliu naţional”, a anunţat preşedintele socialist Rafael Correa, un aliat apropiat al liderului venezuelean. Într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe, Guvernul de la Quito a afirmat că Chavez a fost „liderul unei mişcări istorice” şi un „revoluţionar memorabil”.