Verdict în justiție, în cazul Doinei Pană, ministrul PSD care a acuzat că a fost intoxicat cu mercur, de mafia lemnului

Demisia Doinei Pană din fruntea Ministerului Apelor și Pădurilor, în ianuarie 2018, a născut o mulțime de controverse. Oficialul PSD de la acea vreme a justificat starea de sănătate precară. Mai apoi, au apărut diverse informații potrivit cărora ministrul a fost intoxicat cu mercur, un mod pervers de a scoate din scenă demnitarul incomod, de mafia din industria lemnului. 

07 nov. 2022, 18:57
Verdict în justiție, în cazul Doinei Pană, ministrul PSD care a acuzat că a fost intoxicat cu mercur, de mafia lemnului

După ani de zile de cercetări, interogatorii și dezbateri, procurorii de la DIICOT au clasat dosarul în care Doina Pană a reclamat că a fost otrăvită. Expertizele efectuate de INML au stabilit că ea nu a fost intoxicată cu substanța periculoasă, ci cel mai probabil, a fost „expusă” la o cantitate scăzută de mercur, după ce a consumat diverse produse alimentare. Astfel, „nu i-a fost pusă viața în primejdie” Doinei Pană, au concluzionat experții de la Institutul Național de Medicină Legală.

Procurorii susțin că Doina Pană a adus ca principală probă fotocopia unui buletin de analize toxicologice din data de 16 ianuarie 2018, emis de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Secţia ATI Toxicologie.

Potrivit INML, alimentele existente pe piaţă care conţin mercur şi care pot provoca simptomele reclamate de Doina Pană sunt: peştele, fructele de mare, cerealele, fructele, carnea provenită de la animale care au fost hrănite cu cereale contaminate cu mercur.

 

Verdictul INML în cazul ministrului Doina Pană

 

INML susţine că una din afecţiunile de care suferă Doina Pană nu are legătură cu intoxicaţia cu mercur: „ocluzia coronariană (astuparea arterelor inimii) nu reprezintă consecinţă a intoxicaţiei cu mercur şi are un substrat fiziopatologic (biologic) diferit”.

Comisia de la INML a reţinut în concluzii faptul că la data de 15.01.2018 Doina Pană a efectuat un examen toxicologic din proba de urină care a evidenţiat o valoare a mercurului de 19 microg/l. La data de 17.01.2018, s-a prescris tratament cu chelatori. S-a repetat examenul toxicologic pe data de 25.01.2018 din proba de sânge şi urină, cu o valoare de 3,3 microg/l în urină şi de 0 microg/l în sânge. Buletinele toxicologice sunt eliberate de Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Secţia ATI Toxicologie (cu toate că Doina Pană nu figurează în baza de date ca prezentată sau internată în perioada ianuarie 2018 – iunie 2018, în această unitate sanitară).

De asemenea, DIICOT susţine că nu există probe privind existenţa unui grup infracţional organizat, constituit din membri ai ASFOR – Asociaţia Forestierilor din România, care să fi plănuit uciderea fostului ministru al Pădurilor.