Verdict în dosarul furtul secolului, după opt ani de procese

La aproape opt ani de la celebrul furt al secolului, magistraţii vor găsi vinovaţii. Tribunalul Bucureşti va da joi prima decizie în acest dosar. Petru Nica, liderul grupării care a furat aproape trei milioane de dolari, va afla verdictul în libertate. El a stat doar trei ani în arest pentru acest jaf.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 09:53
Verdict în dosarul furtul secolului, după opt ani de procese

Pe data de 5 iulie 2004, Petru Nica, şoferul unei autospeciale blindate pentru transportul banilor, a dispărut cu 100 de miliarde lei vechi (aproape trei milioane de dolari) colectate de la filialele ABN Amro din Galaţi, Constanţa şi Ploieşti.

Maşina din care dispăruseră 16 saci în care se aflau 88,4 miliarde de lei vechi şi 33.396 de dolari, a fost găsită abandonată pe o stradă din cartierul bucureştean Băneasa. Complicii lui Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven, l-au aşteptat pe DN1 şi l-au ajutat să transfere banii într-o altă maşină şi, ulterior, să-i ascundă.

După o săptămână de cercetări, în care au stabilit că totul fusese premeditat cu mare grijă, politiştii bucureşteni au reuşit să-i prindă pe toţi trei, Nica fiind descoperit într-o vilă din Snagov. Velescu şi Paven închiriaseră o vilă, prin intermediul unei agenţii imobiliare, iar contractul a fost semnat de Ionela Popa, partenera lui Velescu, şi plătit cu 12.000 de dolari din banii furaţi.

Procurorii au recuperat cea mai mare parte a pagubei, cu excepţia a 8,5 miliarde de lei vechi, care nu au fost descoperiţi niciodată.