Verdict oficial! Rusia a doborât cu rachete deasupra Ucrainei avionul de pasageri MH17, 298 de persoane au murit

MAE salută adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Rezoluției privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea avionului MH17 deasupra Ucrainei de o racheta Buk lansată de unități controlate de autorități militare ale Federației Ruse.

24 iun. 2022, 10:32

La 17 iulie 2014, aeronava MH17 aparținând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur.

„Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 23 iunie 2022, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a Rezoluției 2452 (2022) privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea cursei MH17 aparținând companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra Ucrainei. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate, în urma unui raport prezentat de senatorul român Titus Corlățean, raportor al APCE privind responsabilitatea doborârii zborului MH17. Pe baza dovezilor aflate la dispoziția raportorului APCE, Adunarea Parlamentară consideră că scenariul cel mai convingător este că avionul MH17 a fost doborât de o racheta Buk lansată de unități controlate de autorități militare ale Federației Ruse. Ca urmare, Adunarea se declară consternată de eșecul autorităților ruse de a coopera cu bună credință cu investigația autorităților aeriene”, potrivit unui comunicat de presă.

Rusia ar fi plănuit să doboare un avion de pasageri şi să dea vina pe Ucraina
Conform rezoluției, APCE solicită Federației Ruse să coopereze cu bună credință cu Echipa Comună de Anchetă și să rectifice informațiile false sau care induc în eroare, deja furnizate. Totodată, APCE se adresează SUA și NATO pentru a pune la dispoziția Echipei Comune de Anchetă orice alte date care ar putea sprijini investigațiile, inclusiv imagini din satelit.

„România continuă să susțină imperativul tragerii la răspundere a celor responsabili, în conformitate cu prevederile rezoluției Consiliului de Securitate al ONU nr. 2166 din 2014. Ministerul Afacerilor Externe susține recomandarea Rezoluției APCE, prin care sunt încurajate toate autoritățile naționale și internaționale relevante să furnizeze o actualizare a procedurilor survolului zonelor de conflict, ca răspuns la recomandările Consiliului de Siguranță Olandez (Dutch Safety Board – OVV)”, se mai arată în comunicat.

Alertă în Europa! Agenţia pentru Siguranţa Aviatică avertizează că avioanele civile pot fi lovite accidental de rachete
La 17 iulie 2014, aeronava MH17 aparținând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viața – 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a început în ianuarie 2020 elaborarea unui raport asupra responsabilității pentru doborârea zborului MH17, al cărui raportor a fost desemnat senatorul Titus Corlățean.