Veste bombă de la Guvern! Salariul MINIM în agricultură ar putea fi mărit la 3.000 de lei! De când se poate aplica?!

Agricultura este considerat unul dintre motoarele economiei şi, pentru a preveni o criză alimentară, salariul minim în agricultură ar putea creşte la 3.000 de lei.

07 apr. 2022, 14:20
Veste bombă de la Guvern! Salariul MINIM în agricultură ar putea fi mărit la 3.000 de lei! De când se poate aplica?!

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre măsurile prin care salariul minim în agricultură va fi majorat.

„PSD are o lege. Vrem să mărim salariul minim în agricultură la 3.000 de lei, la fel în oglindă cu cel din construcţii, fiind două motoare importante, cât construcţiile, cât şi agricultura.

Prioritatea şi europeană, nu numai a României, este zona de agricultură”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă se prefigurează o criză alimentară, preşedintele PSD a răspuns:

România a rămas grânarul Europei, dar următorul jucător era Ucraina. (…) România are capacitatea de a hrăni peste 50 de milioane de oameni. Acum înţelegem necazul şi nebunia lui Putin a ataca Ucraina, dar România trebuie să-şi vadă oportunităţile şi să se pregătească de acest lucru”, a mai spus liderul social-democrat, conform sursei citate.

„Am văzut anumite măsuri care se iau pentru capacităţi de depozitare mărite pe teritoriul României nu numai la grâne. La cartofi se caută soluţii să facă silozuri în zona Braşovului. E pentru prima oară când văd o coerență în actul guvernamental şi pusă în paralel şi cu Legislativul”, a afirmat liderul social-democrat.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, scenariu după terminarea războiului: „Reconstrucţia Ucrainei trebuie să pornească cu un hub pe teritoriul României”

Salariul MINIM în agricultură ar putea fi mărit la 3.000 de lei. Ce prevede proiectul PSD

La sfârşitul lunii octombrie 2021, PSD a anunțat elaborarea unui proiect de lege pentru introducerea unui regim special de impozitare pentru agricultură și industria agroalimentară. Propunerea legislativă prevede ”aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcțiilor pentru persoanele care obțin venituri din activități prestate în sectorul agricol, pescuit și industrie alimentară”, se arată în propunerea legislativă, fiind subliniat faptul că măsurile care vor fi ”transferate” și în agricultură au reprezentat un real sprijin pentru sectorul construcțiilor.

Mai mult, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniile agricultură, pescuit și industrie alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minim 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, conform Agrointel.

În prezent, la un salariu minim de 2.300 de lei brut, un salariat din agricultură are un venit net de 1.386 de lei, în timp ce un salariat din construcții are un venit brut minim de 3.000 de lei, cu un net de 2.362 de lei pe lună. Diferența dintre cele două salarii nete este de 976 de lei pe lună, ceea ce, într-un an ajunge la un lucrător din agricultură la un ”minus” de 11.712 de lei, sume care nu se regăsesc în buzunarul său dar sunt în cel al angajaților din construcții, prin facilități fiscale.

Inițiativa legislativă a PSD prevede ca și salariul minim din agricultură să fie, în brut, de 3.000 de lei, cu facilități fiscale similare cu cele din domeniul construcțiilor. Astfel, un venit net în agricultură va ajunge la minim 1.795,5 lei pe lună.

Citeşte şi: Românii şi-ar putea amâna din nou ratele la bănci. Marcel Ciolacu: A fost discutat și cu băncile, s-a ajuns la un acord