La precedenta estimare, Moody’s indica un deficit bugetar al României de 8,3 la sută pentru 2025 și 7,7 la sută pentru anul următor.
Acum, în contextul pachetului de reformă anunțat de guvern, prestigioasa agenție americană anticipează un deficit de 7,8 la sută din PIB în 2025 și 6,1 la sută din PIB anul următor, cu condiția să fie implementate măsurile fiscal-bugetare.
Citește și Produsul Intern Brut al României, în ușoară creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Acest lucru reprezintă o îmbunătățire față de prognozele anterioare ale agenției, care indicau un deficit de 8,3 la sută și, respectiv, 7,7 la sută din PIB, anunță Ministerul Finanțelor, potrivit profit.ro.
România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 9,3 la sută din PIB, cel mai mare din UE. Anul acesta, în primele trei luni, deficitul a ajuns deja la 2,3 la sută din PIB.
Conform raportului Moody’s, pachetul fiscal pentru care guvernul și-a asumat răspunderea va genera o consolidare de aproximativ 0,6 la sută din PIB pentru 2025, contribuția semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august.
Pentru anul următor, agenția americană estimează o consolidare bugetară de circa 3 la sută din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 și al celor care se vor aplica din 2026 – majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării salariilor și a pensiilor.
În opinia experților de la Moody’s, implementarea completă și eficientă a măsurilor și menținerea disciplinei fiscale vor fi esențiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.
”După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody’s ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanțele publice, ci pentru a face din România o destinație din ce în ce mai atractivă investițional, care să ofere mai multe oportunități tuturor”, spune ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Referitor la datoria guvernamentală, deși aceasta ar continua să crească până la 62,6 la sută din PIB la sfârșitul lui 2026 (de la 54,8 la sută în 2024), Moody’s anticipează o plafonare la circa 66,5 la sută din PIB începând cu 2029. Această proiecție este sub nivelul maxim de aproape 71 la sută din PIB prognozat în martie, când perspectiva României a fost schimbată în negativă.
Moody’s apreciază totodată planul cabinetului Bolojan de a adopta un al doilea pachet de măsuri până la sfârșitul lunii iulie, util atât pentru generarea de venituri, cât și pentru reducerea cheltuielilor de investiții în 2025 și 2026. Aceste măsuri, împreună cu reformele în guvernanța companiilor de stat și a agențiilor de reglementare, vor contribui suplimentar la reducerea deficitului, se subliniază în raportul agenției.
Pe de altă parte, Moody`s amintește despre decizia din 14 martie de retrogradare a ratingului României la ”negativ”, în care se menționa că se poate reveni la ”stabil” dacă situația economică a țării se va îmbunătăți. Mai precis, dacă indicatorii legați de sustenabilitatea datoriei publice nu se vor înrăutăți atât de mult pe cât estima atunci agenția.
Moody’s subliniază și o serie de recomandări esențiale pentru succesul consolidării fiscale