Veste bună de sărbători pentru românii care suferă de boli grave. Produsele din farmacie care devin gratuite sau compensate cu până la 90%

De la 1 decembrie, România a implementat măsuri pentru a stimula imunizarea populației adulte împotriva unor boli grave.

25 dec. 2023, 10:03
Veste bună de sărbători pentru românii care suferă de boli grave. Produsele din farmacie care devin gratuite sau compensate cu până la 90%
Vaccinuri compensate pentru românii cu boli grave

Vaccinurile care oferă protecție împotriva unor boli grave, precum pneumonia, varicela, meningita și cancerul de col uterin, devin accesibile pentru adulți, cu grade diferite de compensație, între 50% și 100%.

Românii interesați pot obține aceste vaccinuri de la farmaciile partenere ale Casei de Asigurări de Sănătate, pe baza unei rețete electronice prescrise de medicul de familie sau specialist. Mai mult, persoanele cu risc crescut și ceu cu vârsta peste 65 de ani pot beneficia de gratuitate pentru anumite vaccinuri, în efortul de a proteja categoriile vulnerabile.

Citește și: Anunțul momentului! Se taie de la concediile medicale, veniturile angajaților sunt afectate

Cu toate asta, în ciuda noilor măsuri implementate pentru a spori vaccinarea populației, un raport UNICEF 2023 arată că România se confruntă încă cu provocări în atingerea nivelurilor de imunizare de dinaintea pandemiei. Rata de vaccjnare a copiilor, un indicator global al acoperirii vaccinale, a scăzut la 89%, cu o reducere de 7% față de perioada pre-pandemică.

Potrivit Barometrului de Sănătate Publică din 2023. încrederea în vaccinuri în rândul adulților români variază, cu doar 43,2% dintre aceștia având o încredere considerabilă în aceastea, în timp ce 26,4% au încredere foarte redusă. Circa 18% dintre respondenți exprimă o opinie negativă constantă față de vaccinare.

Lista vaccinurilor compensate pentru adulți:

  • Vaccinul pneumococic: compensat 100%
  • Vaccinul meningococic: compensat 100%
  • Vaccinul HPV: compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani
  • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa): compensat 100%
  • Vaccinul hepatitic B (VHB): compensat 100%
  • Vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR): compensat 100%
  • Vaccinul varicelic: compensat 100%

Prețul vaccinurilor variază, iar cel mai costisitor este vaccinul împotriva cancerului de col uterin, care ajunge la aproximativ 650 de lei.

Costurile includ:

  • 281 de lei pentru vaccinul pneumococic
    prețuri variabile între 220 și 478 de lei pentru vaccinurile meningococice
  • 120 de lei pentru vaccinul diftero-tetano-pertussis
  • 74 de lei pentru vaccinul ROR
  • 206 lei pentru vaccinul varicelic
  • 48 de lei pentru vaccinul hepatitic B la copii și 66 de lei pentru adulți.

Citește și: Cel mai puternic „medicament” pentru o viață lungă și ferită de boli. Nu costă nimic!

Un aspect preocupant este scăderea încrederii în vaccinurile destinate copiilor, cu o reducere de 10% după pandemie, posibil influențată de informațiile circulat despre vaccinul anti-COVID. Cu toate astea, experții speră că măsurile recent implementate vor contribui la consolidarea încrederii și la o creștere a imunizării în rândul populației adulte din România.