VESTE BUNĂ: Fetiţele siameze au inimi separate, fiind lipite doar în zona ficatului

Chiar dacă sunt în continuare la Terapie Intensivă, cele două fetiţe siameze sunt stabile. În urma unei ecografii efectuate marţi, medicii au constatat că cele două fetiţe sunt lipite în zona ficatului, dar au inimi separate, ele putând fi operate.

RomaniaTV.net
28 dec. 2011, 08:17
VESTE BUNĂ: Fetiţele siameze au inimi separate, fiind lipite doar în zona ficatului

Semn bun pentru siamezele internate la Spitalul Grigore Alexandrescu. Ecografia cardiacă a stabilit că inimile micuţelor nu sunt lipite şi pot funcţiona separat.

Investigaţiile au arătat că fetiţele au inimi separate. Au rămas legate mai mult în zona abdominală şi cu malformaţii sternale la nivelul toracelui, iar în zona abdominală la nivelul ficatului rămâne un ficat unic„, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, medicul Raluca Alexandru.

În prezent, fetiţele sunt hrănite prin gavaj.

Potrivit MEDIAFAX, medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” au luat legătura cu doctorul Gabriel Ionescu, stabilit în Emiratele Arabe, în vederea unei eventuale intervenţii chirurgicale. „Este medicul care în anii ’80 s-a îngrijit de cele două siameze Lina şi Gherghina şi care împreună cu o echipă pluridisciplinară din Elveţia au realizat atunci separarea celor două fetiţe„, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Ea a precizat că în acest moment fetiţele trebuie stabilizate şi încă se mai fac alte investigaţii.

Cele două fetiţe siameze, unite în zona toracelui şi a abdomenului, care cântăresc împreună două kilograme şi 800 de grame, s-au născut luni, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, fiind transportate de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, a declarat că naşterea a fost „spontană”, şi nu prin cezariană, întrucât mama fetiţelor a venit în travaliu la maternitate, nefiind probleme în timpul naşterii.

Mama fetiţelor are 21 de ani şi este din Mioveni. Medicul Corina Matei a mai spus că mama siamezelor este într-o „stare mai labilă” şi că, din acest motiv, medicii piteşteni au preferat să o menajeze pe aceasta şi să nu îi pună prea multe întrebări legate de sarcină.

La rândul său, doctorul Adrian Mihăilă, cel care a supravegheat-o pe tânără pe tot parcursul sarcinii şi cu care femeia a născut, a declarat că i-a recomandat acesteia să facă ecografie. Potrivit aceleiaşi surse, femeia a făcut două astfel de ecografii, însă nu s-a văzut că este vorba despre siamezi, ci doar că este o sarcină gemelară.

Siamezele Lina şi Gherghina Boaru au şocat România anilor ’80. Pe 29 iulie 1982, Elena Boaru, din Botoşani, a născut siameze, lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. În România anilor ’80 nu se putea face nimic pentru ele, iar mama lor se temea că fetele vor ajunge la un circ şi le va vedea arătate cu degetul, umilite, batjocorite. La şase luni de la naştere însa, siamezele Lina şi Gherghina au avut parte de şansa vieţii lor.

În Elveţia, o echipă de 28 de medici s-a chinuit timp de zece ore pentru a le separa pe fete, iar în februarie 1983 Lina şi Gherghina se năşteau din nou. Cazul lor a fost cel de-al treilea din lume ca gravitate, cu o operaţie de separare care a reuşit complet.