Veste bună pentru cei care nu-şi mai pot plăti ratele la casă. Aceştia nu vor mai fi daţi afară din locuinţe

Persoanele care nu-și mai pot plăti ratele creditului ipotecar ar putea să scape de evacuarea din locuință, se arată într-un proiect de act normativ care urmează să primească cel mai important vot din procedura parlamentară. Mai precis, autoritățile locale ar urma să cumpere anumite locuințe scoase la licitație și să lase foștii proprietari să stea în ele cu chirie mică.

03 nov. 2016, 06:41
Veste bună pentru cei care nu-şi mai pot plăti ratele la casă. Aceştia nu vor mai fi daţi afară din locuinţe

Este vorba de o Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii locuinței nr. 114/1996, ce prevede introducerea locuințelor de sprijin pentru cetățeni, scrie avocatnet.ro. Deși documentul a fost respins de Senat (prima Cameră sesizată) în 2014, acesta urmează să ajungă pe ordinea de zi a ședințelor plenare ale Camerei Deputaților (Forul decizional) cu propunere de adoptare.

Citeşte şi Amenzi de 25.000 de lei pentru băncile şi IFN-urile care raportau ilegal clienţi la Biroul de Credit

În esență, autoritățile locale vor putea să cumpere, la licitație publică, locuințe executate silit, însă numai dacă acestea au o suprafață utilă de maximum 100 mp. Astfel, locuințele vor putea fi închiriate persoanelor sau familiilor evacuate sau care urmează să fie evacuate pentru că nu și-au mai putut achita ratele creditului ipotecar.

„Locuințele de sprijin se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, care le-au cumpărat prin licitație publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărârea acesteia (…). De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.

Citeşte şi Prima Casă 2016 va fi suplimentată cu 500 de milioane de lei

Cu alte cuvinte, persoanele ale căror case urmează să fie vândute la licitație publică ar putea să scape de evacuare. Asta deoarece, dacă autoritățile locale cumpără locuințele, foștii proprietari vor putea cere să stea în ele cu chirie. „Modificarea ar reglementa procedura conform căreia imobilele cumpărate de către autoritățile administrației publice locale ar putea fi transformate în locuințe de sprijin, urmând a fi date în chirie foștilor proprietari, evitând astfel evacuarea lor”, este lămurit în expunerea de motive a propunerii legislative.

Continuarea pe avocatnet.ro.