Veste bună pentru fumători. Legea antifumat, MODIFICATĂ din nou

Publicat: Vineri, 04 Martie 2016 13:32 // Actualizat: Vineri, 04 Martie 2016 13:41 // Sursa: romaniatv.net

Veste-bombă pentru milioane de români: fumatul la terase ar putea deveni legal din nou în luna mai. Peste două săptămâni se interzice fumatul în toate spaţiile publice, inclusiv restaurante, cluburi sau terase. Dar guvernul vrea să schimbe legea în privinţa teraselor.

Actuala lege antifumat ce se va aplica din 16 martie interzice practicarea acestui viciu la terasele acoperite şi delimitate de cel puţin doi pereţi. Astfel că Guvernul, realizând absurdul situaţiei, vrea să modifice legea deja publicată în monitorul oficial, însă va face acest lucru abia în luna mai cand se vor aplica prevederile Uniunii Europene care interzic ţigările aromate.

În această Ordonanţă de Urgenţă ar urma să fie incluse şi aceste modificări.

Vezi şi: Interzicerea fumatului. Studenţii, ÎNGRIJORAŢI că nu mai pot fuma în cămine

Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. Intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice, de luna viitoare, va face ca acest viciu să devină unul prohibitiv. Ce înseamnă acest lucru pentru producătorii de tutun, unii dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat? Experţii de la KeysFin au analizat situaţia din această industrie, iar rezultatele financiare sunt pe măsura restricţiilor dure impuse de autorităţi.

Industria tutunului din România a fost lovită în plin de toate restricţiile impuse în ultimii ani, informează KEYSFIN. Datele raportate la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor arată că cifra de afaceri a producătorilor şi comercianţilor de ţigarete din România a scăzut la jumătate în ultimii patru ani, de la 2,26 miliarde de lei în 2010 la 949 milioane de lei, în 2014.

Citeşte şi Guvernul discută miercuri proiectul de lege privind tutunul. Care sunt noile reglementări

Interesant este că profitabilitatea sectorului a urmat un trend total diferit. Dacă în 2010, cele 15 companii întregistrate în România raportau un profit de 31,4 milioane lei, în 2014, cele 17 firme care au raportat date financiare anunţau un nivel de profitabilitate de 48,8 milioane lei.

Potrivit analiştilor de la KeysFin, această situaţie poate fi explicată prin evoluţia preţului ţigărilor şi prin măsurile luate de producători şi comercianţi în ultimii 4 ani.

"După un record negativ de profitabilitate, de 24,8 milioane de lei în 2011, firmele au înţeles că este timpul să ia măsuri de restructurare, iar efectele acestora s-au văzut în anii următori. Industria tutunului a urmat trendul crizei economice, reuşind să îşi menţină marja de câştig, în ciuda prăbuşirii cifrei de afaceri", au explicat analiştii de la KeysFin.

Estimările intermediare legate de evoluţia pieţei ţigărilor din 2015 vin să confirme trendul din ultimii patru ani. "Afaceri în scădere, măsuri de restructurare, de reorientare a producţie şi strategiilor de comercializare, făcusat pe optimizarea profitabilităţii", explică experţii.

Industria tutunului este, în prezent, al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit reprezentanţilor producătorilor de tutun.

2016, ANUL PROVOCĂRILOR

Ce se va întâmpla însă din 2016 este cu totul altă poveste. Interdicţia totală privind consumul de ţigări în spaţiile publice va face ca industria să caute soluţii alternative, pentru a evita falimentul.

"Consumul domestic nu va fi de ajuns pentru a acoperi impactul noilor interdicţii, astfel că, în prima fază, estimăm o creştere semnificativă a preţurilor ţigărilor. Pe de altă parte, asistăm deja la o reorientare a producătorilor şi comercianţilor către soluţii alternative, precum vânzarea de ţigări electronice şi alte tipuri de dispozitive. Nu este exclus, în contextul măsurilor prohibitive care vor intra în vigoare în martie, să asistăm la o regândire a promovării consumului de ţigări prin dezvoltarea unor spaţii de fumat alternative, în aer liber, care să respecte legislaţia în vigoare", spun aceştia.

De notorietate este soluţia lansată pe internet privind construcţia unor clădiri cu ziduri circulare, în condiţiile în care legea prevede interzicerea consumului de ţigări în locaţii cu cel puţin doi pereţi şi acoperiş.

TOPUL PRODUCĂTORILOR ŞI COMERCIANŢILOR DE ŢIGĂRI

Analiza realizată de KeysFin arată că cele mai importante firme din industria tutunului din România sunt JTI International Manufacturing SA, British American Tabacco, Philip Morris România SRL, China Tabacco International si Rom Ital SRL. Împreună, acestea au realizat în 2014, o cifră de afaceri totală de 947,5 milioane de lei.

Cel mai important jucător este JTI, cu afaceri de 545,2 milioane de lei şi 260 de salariaţi, urmat de British American Tabacco cu 179,1 milioane lei şi 560 de angajaţi şi Philip Morris România SRL cu 165,9 milioane lei.

Industria tutunului, privind-o exclusiv din prisma datelor financiare oficiale, a angajat în 2014 aproape 1600 de angajaţi.

Citeşte şi Producătorii de tutun cer Guvernului o perioadă de tranziţie de 6 luni pentru legea antifumat

UNA DIN ŞASE ŢIGARETE, DE CONTRABANDĂ

Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele de mai sus reprezintă doar o fotografie a unei pieţe în care evaziunea şi contrabanda înregistrează încă valori importante.

"Există încă un comerţ important de ţigări de contrabandă, aduse din ţările din jur, dar şi un consum de ţigări nefiscalizate, a cărui valoare este de peste 20 % din piaţă. Potrivit unui studiu independent Novel Research, una din şase ţigarete vândută în România este de contrabandă. De menţionat că datele studiului se bazează strict pe informaţii de la consumatori", spun experţii.

Datele statistice arată că, dintr-un pachet de 20 de ţigări vândut legal, 12 ţigarete reprezintă echivalentul accizelor, 4 ţigarete – TVA –ul, iar restul, profitul producătorului şi al comerciantului. Astfel, din preţul final plătit de un fumător pentru un pachet de ţigarete comercializat legal, 80% reprezintă bani care intră la bugetul de stat.

"Intrarea în vigoare a legii fumatului va influenţa, astfel, şi încasările la bugetul de stat. Pe de altă parte, restricţiile îşi vor regăsi efectele pozitive, pe termen mediu şi lung, în starea de sănătate a populaţiei. Iar acest lucru va duce la o scădere a cheltuielilor medicale generate de efectele consumului de tutun", afirmă cei de la KeysFin.

CE EFECTE VA AVEA LEGEA ANTI-FUMAT

Potrivit unui studiu derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul. Marea majoritate, 69%, declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti-fumat.

Studiul, realizat în perioada 21-25 ianuarie 2016, arată că 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

În ceea ce priveşte vârsta fumătorilor, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mar 10:38
...va face acest lucru abia din luna mai, când se vor aplica prevederile Uniunii Europene care interzic țigările aromate. – notează romaniatv Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale,...
05 mar 06:48
Răspunde | Votează email 0 email
dani
Nu sunt fumator, dar cred ca interzicerea totala a fumatului in spatiile publice este exagerata! Hai sa fim corecti: un om nu isi pierde "mintile" dupa ce fumeaza una, doua, 10 tigari! Dar consumul de alcool chiar ar trebui interzi si presa ar trebui sa aiba campanii agresive in care sa se vorbeasca despre pericolul pe care il reprezinta acesta. Plus, pe etichetele bauturilor alcoolice ar trebui puse si fotografii la fel de socante cum sunt cele de pe pachetele de tigari, fotografii care sa arate clar ca un om beat este un pericol pentru cei din jur, nenumarate infractiuni grave fiind comise de oameni beti. Si, revenind la fumat, a spune ca aerul e poluat de fumatori e o dovada de ipocrizie. Sunt alte motive mult mai serioase pentru aceasta situatie. Masinile, industria etc etc. Si, pentru a nu fi discriminati, fumatorii trebuie sa aiba spatii special amenajate unde sa poata bea o cafea, sa se poata relaxa si sa fumeze. La urma urmei, spun din nou, fumatul nu le "afuma" mintea. Fumatul e periculos pentru sanatatea lor, dar...e alegerea lor.
04 mar 20:43
...face acest lucru abia in luna mai cand se vor aplica prevederile Uniunii Europene care interzic tigarile aromate. Citeste mai multe: AICI

Tag-uri:...
04 mar 20:36
...ţigările aromate. În această Ordonanţă de Urgenţă ar urma să fie incluse şi aceste modificări, dupa cum scrie RomaniaTV.NET. Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. Intrarea în...
04 mar 17:00
Votează email 0 email
...aromate. În această Ordonanţă de Urgenţă ar urma să fie incluse şi aceste modificări. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/veste-buna-pentru-fumatori-legea-antifumat-modificata-din-nou_278287.html#ixzz41wklbnrb ...
04 mar 13:50
... Veste-bombă pentru milioane de români: fumatul la terase ar putea deveni legal din nou...
1
EUR
4.7415
RON
19 Sep
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H