Veste bună pentru notari! Aceștia scapă de raportarea la ANAF a tranzacțiilor imobiliare sub 450.000 de lei

La începutul anului 2022 s-a stabilit că notarii trebuie să raporteze la ANAF tranzacțiile imobiliare ce erau sub plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, însă de la 1 ianuarie 2023 această obligație a dispărut.

10 ian. 2023, 16:50
Veste bună pentru notari! Aceștia scapă de raportarea la ANAF a tranzacțiilor imobiliare sub 450.000 de lei
Notarii nu vor mai raporta la ANAF tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei

Notarii scapă de obligația de a raporta la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) tranzacțiile imobiliare sub 450.000 de lei. Potrivit OG 11/2022, notarii aveau obligația de a transmite periodic la ANAF noi informații cu privire la transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, relatează avocatnet.ro.

OG 16/2022 a eliminat respectivul plafon de la 1 ianuarie 2023. În momentul de față, notarii au obligația de a depune semestrial la ANAF o declarație informativă privind transferurile de proprietăți cu următoarele elemente pentru fiecare tranzacție:

Citește și: Se aplică din ianuarie 2023! Obligativitate impusă de ANAF proprietarilor de locuinţe

  • părțile contractante;
  • valoarea înscrisă în documentul de transfer;
  • impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
  • taxele notariale aferente transferului.

Potrivit OG 16.2022, contribuabilii datorează un impozit calculat la valoarea tranzacției, la transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, prin aplicarea următoarelor cote:

Citește și: Zeci de mașini confiscate scoase la vânzare de ANAF, la prețuri reduse

  • 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, dar și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani;
  • 1% pentru imobilele deținute pe o perioadă mai mare de trei ani.