Veste BUNĂ pentru PENSIILE „EXPAŢILOR” care se mută într-o altă ţară din UE

Lucrătorii UE care se mută în alt stat membru vor putea să îşi transfere toate drepturile la pensie, după ce Parlamentul European a adoptat marţi, în ultima sesiune plenară de la Strasbourg, o propunere legislativă în acest sens, care urmează a fi aprobată formal şi de Consiliul de Miniştri, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
15 apr. 2014, 18:16
Veste BUNĂ pentru PENSIILE „EXPAŢILOR” care se mută într-o altă ţară din UE

„Textul aduce o îmbunătăţire reală a situaţiei multor lucrători. Este un mare pas înainte pentru libertatea de mişcare a lucrătorilor şi un impuls dat Europei sociale”, a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten, din grupul PPE, adăugând că „o pensie bună este o necesitate, în contextul în care speranţa de viaţă a europenilor a crescut”.

Legislaţia actuala a UE prevede că lucrătorii care se mută în alt stat membru nu îşi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adică cele oferite de stat. Nu exista însă reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finanţate sau cofinanţate de angajatori, ceea ce înseamnă că oamenii care se mută între statele membre riscă să îşi piardă drepturile achiziţionate în decursul unei perioade, dacă aceasta nu este considerată suficient de lungă de ţara în care se mută.

Conform noii legislaţii, perioada de subscriere, adică perioada de apartenenţă activă la o schemă de pensii necesară pentru ca o persoană să îşi păstreze drepturile la pensie suplimentară nu trebuie să fie mai lungă de trei ani.

Eurodeputaţii au inclus o clauză care prevede că lucrătorii transfrontalieri trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de protecţie conform noii directive, pe care statele membre trebuie să o pună în aplicare în răstimp de patru ani, potrivit unei corespondenţe a Agerpres.

Propunerea legislativă a fost depusă de Comisia Europeană în 2005 şi revizuită în 2007. Votul în primă lectură a Parlamentului a avut loc în 2007, apoi propunerea a fost blocată de Consiliu timp de şase ani, din cauza divergenţelor între schemele de pensii ale statelor membre şi a necesităţii unui vot în unanimitate. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a permis ca textul să poată fi supus la un vot prin majoritate calificată, ceea ce a dus la reluarea negocierilor şi încheierea unui acord între PE şi statele membre, aprobat de eurodeputaţi marţi.

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a salutat adoptarea de către plenul PE a raportului la directiva privind drepturile suplimentare la pensie şi a precizat că noile reguli vor contribui la înlăturarea obstacolelor care încă persistă pentru libera circulaţie.

„Muncitorii sunt nevoiţi să se bazeze pe drepturile suplimentare la pensie în Europa. Este vital să ne asigurăm că aceia care se mută dintr-un stat în altul nu sunt penalizaţi în ceea ce priveşte obţinerea drepturilor suplimentare la pensie. Directiva completează protecţia oferită prin pensia de stat, asigurând că drepturile aferente pensiilor ocupaţionale sunt garantate după o perioadă limitată de timp şi că acestea se păstrează când oamenii se mută în alt stat”, a afirmat Andor, citat într-un comunicat al CE.