Veste bună pentru șoferi. Benzina s-a ieftinit semnificativ. Preţ benzină și motorină 20 septembrie 2022

Ieftinire masivă a carburanților azi, anunţă Economica.net. Care sunt prețurile la benzină și motorină.

20 sept. 2022, 09:17
Veste bună pentru șoferi. Benzina s-a ieftinit semnificativ. Preţ benzină și motorină 20 septembrie 2022

Preţ benzină şi motorină 20 septembrie 2022. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișa pe 20 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,29 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,61 lei/litrul.

Citește și Penurie de carburanţi la benzinăriile Mol. De luni, vor primi doar 25% din cantităţile stipulate în contract

Prețurile reale pe care șoferii le plătesc la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,79 lei pe litru la benzină și 8,11 lei pe litru la motorină.

Liderul pieței a scăzut prețul cu 10 bani pe litru, doar la benzină , prețul motorinei rămânând nemodificat. O ieftinire semnificativă care vine după două ieftiniri de amploare operate săptămâna trecută, când prețurile au fost reduse cu câte 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină.

După această modificare crește și mai mult diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina fiind cu peste 1,3 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord să prelungească schema actuală de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei, în forma actuală, până la sfârșitul anului, potrivit unor surse guvernamentale. Mecanismul, stabilirt în iunie, fusese legiferat pentru trei luni, și ar fi urmat să expire la finalul acestei luni.

Liberalii ar fi propus în ședința de luni a Coaliției, ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină, pe motiv că benzina oricum s-a ieftinit. De partea cealaltă, PSD ar fi dorit ca prețul să fie în continuare compensat și pentru benzină, și pentru motorină, iar UDMR ar fi susținut ca mecanismul actual să fie susținut până în primăvară. S-a căzut de acord să fie menținută schema actuală încă trei luni.

Această schemă presupune ca o reducere de 25 de bani din prețul carburantului să fie susținută de stat, cu condiția ca alți 25 de bani să fie scăzuți din preț prin efortul propriu al companiilor petroliere. Mecanismul voluntar, legiferat în iunie, a fost adoptat de marile companii din sector, așa că toate firmele mari au redus, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru.

Citește și Compensarea prețului la benzină şi motorină ar putea fi prelungită până la primăvară