Preţ motorină şi benzină 10 octombrie 2022. Veşti proaste pentru şoferi, cât costă un plin de azi

După mai multe luni de ieftiniri succesive, a apărut prima majorare a prețurilor. Scumpirea este mai accentută la motorină decât la benzină.

10 oct. 2022, 07:01
Preţ motorină şi benzină 10 octombrie 2022. Veşti proaste pentru şoferi, cât costă un plin de azi

Preţ motorină şi benzină 10 octombrie 2022. La mai bine de o săptămână după decizia Guvernului de a prelungi măsura de compensare a prețului carburanților, benzina și motorina se scumpesc din nou. Au fost două zile de creștere. Nivelul este cel de la finalul lunii septembrie, iar trendul pare să continue.

Benzina s-a scumpit cu aproximativ 4 bani/ litru în ultimele trei zile, iar motorina a înregistrat o creștere mai accelerate de 9 bani/ litru, în decurs de trei zile. La pompă, benzina se vinde în medie cu 6,64 de lei. Acesta este prețul după ce este aplicată compensarea de 50 de bani, măsură prelungită de Guvern până la finalul anului. Motorina se vinde în medie cu 8,04 lei.

Preţ motorină şi benzină 10 octombrie 2022 actualizat la zi AICI sau AICI

Chiar și cu această creștere, comparativ cu luna trecută, benzina s-a ieftinit cu aproximativ 9%, iar prețul unui litru de motorină s-a diminuat cu aproximativ 5%. România se află printre primele șapte țări în topul celor mai ieftini carburanți din Europa. Prețurile la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar, dar și de necesarul de țiței important.

Banii plătiţi în plus pe facturi la energie electrică vor fi dați înapoi. Când se vor restitui sumele
Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali, de exemplu în zona noastră este deficit de motorină, și nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie.

Pe de altă parte, prețurile internaționale ale petrolului au crescut (sortimentul Brent, de referință pentru piața europeană, se tranzacționa la 94 de dolari barilul la momentul redactării acestei știri), din cauza deciziei cartelului OPEC+  de a diminua producția pentru a nu coborî prea mult prețurile.

Guvernul a prelungit compensarea preţurilor la carburanţi cu 50 de bani pe litru până la 31 decembrie 2022

Guvernul a prelungit, recent, compensarea preţurilor la carburanţi cu 50 de ani pe litru până la data de 31 decembrie 2022, a anunţat secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei Dan Dragoş Drăgan. ”Pentru primele luni estimăm impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei (…) pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a afirmat el.

Află care sunt cele mai bune oferte la gaze naturale în acest moment. ENGIE, E.ON și Enel se află în top
Prin această ordonanţă de urgenţă operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali, persoane fizice sau juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţi din depozite sau şi din staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de 0.5 lei pe litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 de lei per litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate