Veste bună pentru şoferi. NOI REGULI privind AMENZILE DE CIRCULAŢIE

Un proiect de lege, iniţiat de Guvern, care facilitează plata amenzilor contravenționale a trecut, luni, de Senat şi urmează să intre în dezbatere şi la vot în Camera Deputaţilor.

RomaniaTV.net
01 iul. 2015, 08:41
Veste bună pentru şoferi. NOI REGULI privind AMENZILE DE CIRCULAŢIE

Amenzile contravenţionale vor putea fi plătite într-un cont unic la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul persoanei sanctionate, potrivit proiectului de lege. Autoritatile vor pastra intr-o singura baza de date informatiile referitoare la procesele-verbale de contraventie si platile efectuate.

„În cazul amenzilor achitate în condiţiile prezentei legi, contravenientul nu mai este obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator sau organul din care acesta face parte”, se mai precizează în proiectul de lege. 

De asemenea, perioada in care se poate achita jumatate din cuantumul minim al amenzii va fi mărită de la 48 de ore la 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. 

VEZI AICI PROIECTUL

Noul mecanism va fi folosit iniţial în sistem-pilot pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins si pentru plata altor amenzi contraventionale.

„Procedura propusă prin proiectul de act normativ va fi utilizată, în sistem pilot, pentru amenzile contravenţionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale, de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta”, se arată în expunerea pe motive a proiectului de lege privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.

Proiectul a fost adoptat în Senat, decizia finală urmînd să fie luată de Camera Deputatilor, care este for decizional în acest caz.