Veste bună pentru toţi românii! Salariaţii vor putea primi pensii suplimentare de la angajator

Publicat: Duminică, 01 Septembrie 2019 09:26 // Actualizat: Duminică, 01 Septembrie 2019 12:26 // Sursa: romaniatv.net

Romanii au parte de vești minunate! Se pare că aceștia vor primi pensii suplimentare de la angajator, numite pensii ocupaționale.

Astfel, prin Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale, document ce a fost adoptat marți de către Executiv, se stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.

Mai exact, după intrarea în vigoare a măsurilor conținute de propunerea legislativă, salariații din țara noastră vor putea obține o pensie ocupațională, ce este o pensie suplimentară, care vine în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

După cum stabilește proiectul de act normativ, pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu, scrie avocatnet.ro

Pe de altă parte, un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Totodată, un angajator nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora.

Participanți la un fond de pensii ocupaționale vor putea fi toți cei care au venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinesc condițiile stabilite pentru respectivul fond de pensii ocupaționale.

Potrivit proiectului legislativ, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.

În condițiile în care sunt din ce în ce mai puțini angajați ce contribuie cu bani la sistemul public de pensii, introducerea unui noi tip de pensie privată va asigura, cel puțin teoretic, sustenabilitatea financiară a sistemului public, prin scăderea presiunii exercitate asupra lui, potrivit sursei mai sus menționate.

Ideea introducerii unei pensii ocupaționale nu este nouă, ea regăsindu-se și într-un proiect de act normativ adoptat tacit la Senat în 2014, dar care nu a mai trecut și prin celelalte etape ale procesului legislativ, astfel că nu a mai ajuns să se aplice.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
pensii pensii suplimentare
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H