Veste imensă pentru angajaţii la stat. Guvernul pregăteşte o hotătâre prin care salariaţii ar avea două zile libere în plus

Guvernul pregătește acordarea a două noi zile libere, planificate drept zile-punte între sărbători legale din timpul săptămânii și perioada de weekend. Proiectul este pus în consultare de către Ministerul Muncii.

10 nov. 2023, 17:27
Veste imensă pentru angajaţii la stat. Guvernul pregăteşte o hotătâre prin care salariaţii ar avea două zile libere în plus

Începând cu anul 2024, salariaţii de la stat ar putea beneficia de două noi zile libere, pe lângă cele 17 zile de sărbători legale, conform unui proiect de HG recent.

Potrivit legislației actuale, Guvernul decide, până în 15 ianuarie în fiecare an, zilele care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Potrivit proiectului de la Ministerul Muncii, va fi o zi liberă în plus în luna august și alta în decembrie, ambele zile de vineri.

Două zile libere în plus în 2024, pentru bugetari

”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca: zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în proiect, potrivit Alba24.

Aceste sunt pentru ” personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite, potrivit propunerii.

Aceste zile libere nu vor fi acordate în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.

În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Citeşte şi: Alocaţii 2024. Iohannis a promulgat legea, cu cât se majorează sumele pe care le primesc copiii de la stat