Veste importantă pentru românii care primesc acest tip de pensie! Ce s-a eliminat! Legea a apărut în Monitorul Oficial

Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii adoptate de Camera Deputaţilor pe 26 iunie, în formă reexaminată, ca urmare a deciziei CCR.

11 iul. 2019, 07:04
Veste importantă pentru românii care primesc acest tip de pensie! Ce s-a eliminat! Legea a apărut în Monitorul Oficial

Potrivit legii apărute marți în Monitorul Oficial, s-a eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. Stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă şi care nu cuprinde perioadele asimilate.

Cui îi revine această pensie de invaliditate?

„Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, care nu îndeplinesc condiţiile de pensie pentru limită de vârstă şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii; b) altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca; c) participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din Decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii”, se arată în legea apărută recent în Monitorul Oficial.