Veste proastă pentru milioane de angajaţi. Guvernul ar putea creşte impozitul pe salarii şi contribuţiile la sănătate şi pensii

Cabinetul premierului Căţu vrea să revizuiască impozitul pe salarii, contribuţiile la sănătate, pensii, impozitul pe proprietate şi impozitul pe profit pentru firme.

16 iun. 2021, 13:29
Veste proastă pentru milioane de angajaţi. Guvernul ar putea creşte impozitul pe salarii şi contribuţiile la sănătate şi pensii

Veste proastă pentru milioane de angajaţi. Noile schimbpri sunt cuprinse în Programul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR). Tot acolo,  este luată în calcul şi ajustarea impozitului pe profit.

Veste proastă pentru milioane de angajaţi. Guvernul ar putea creşte impozitul pe salarii şi contribuţiile la sănătate şi pensii

În documentul trimis de guvern la Bruxelles, prin care vrem să obţinem cele aproape 30 de miliarde de euro, scrie ca Executivul intenţionează o aliniere a taxelor şi impozitelor cu statele din Uniunea Europeană.

-„Este necesară alinierea sistemului de impozitare cu actuala si viitoare etapă de dezvoltare a României.”

– „(…) trebuie să înţelegem mai bine, cel puţin la nivel teoretic, oportunităţi de dezvoltare a politicilor în ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, impozitul pe profit, precum şi sarcina fiscală aferentă veniturilor persoanelor fizice prin comparaţie cu politicile privind taxarea din statele membre ale UE.”, se arată în document, potrivit Antena 3.

– „Din perpectiva sistemului fiscal de impozitare (inclusiv din perspectiva contribuţiilor sociale), obiectivul este de a supune dezbaterii publice, şi de a aproba un proiect legislativ până la finalul anului 2022, cu implementare etapizată, începând cu anul 2023, în funcţie de analiza rezultatelor economice aferente actulului format.”

– „Legislaţia fiscală românească va face obiectul unei analize amănunţite, cu asistenţă tehnică, în special în domeniul impozitelor şi contribuţiilor sociale datorate pe veniturile obţinute de persoane fizice, impozitul pe profit, impozitul pe proprietate.”

În PNRR, se vede negru pe alb că guvernanţii vor să treacă prin Parlament o lege prin care să revizuiască: impozitul pe venit, contribuţiile la pensii, sănătate, impozitul pe proprietate şi impozitul pe profit pentru firme.

Comisia Europeană a trimis guvernului o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai. Corina Creţu vine şi ea cu observaţii.

Corina Crețu, fost comisar european, susține că Planul de redresare și reziliență propus de Guvern este „incoerent, nerealist și netransparent”, iar criticile pe care le-a adus Comisia Europeană sunt „bine întemeiate și binevenite”, pentru că urmăresc să îndrepte greșelile din document.

Citeşte şi:  Europarlamentarul Victor Negrescu, sceptic vizavi de faptul că PNRR va putea fi retrimis până pe 15 iunie, data-limită impusă de CE: „România riscă să îşi vadă planul aprobat abia în toamnă şi, în consecinţă, proiectele să înceapă cu întârziere”