Veste proastă pentru români! Chiriile se scumpesc de la 1 ianuarie 2023

De anul viitor, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru chirii, asta deoarece proprietarii de locuințe vor fi obligați să-și înscrie contractul de închiriere la ANAF. Cei care nu respecta noile reguli se va alege cu dosar penal.

08 nov. 2022, 17:32
Veste proastă pentru români! Chiriile se scumpesc de la 1 ianuarie 2023

În plină criză, prețurile continuă să crească. Este și cazul chiriilor care au explodat în ultimul timp.

Cererea este mare, la fel și prețurile. Începând cu 1 ianuarie, prețul chiriilor va crește, iar Guvernul va mări impozitul pentru declararea veniturilor.

Motivul real va duce la creșterea chiriilor la locuințe,  indiferent că sunt vechi sau noi, este pentru că în momentul de față, proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractul de închiriere la ANAF.

De când cu schimbarea legii, în 2018, numărul contractelor de închiriere înregistrate, respectiv a sumelor încasate de către stat,  a scăzut cu 25%, conform datelelor ANAF.

Și asta nu e tot. Impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%.

Mai mult, odată cu majorarea ROBOR şi IRCC, proprietarii care au cumpărat locuinţele prin credit vor mări chiriile pentru a acoperi ratele tot mai mari.

Experții spun că toate aceste măsuri îi vor face pe proprietari să mărească chiriile.

Citiți și: Românii nu mai fac față valurilor de scumpiri. Foarte multe familii sunt nevoite să aleagă între hrană și încălzire: ”Mai avem mobilă veche, o mai spargem”

De asemenea, ritmul achiziționării locuințelor a scăzut, deoarece prețurile au crescut semnificativ.

Anul acesta, prețul chiriilor au crescut virtiginos, cu până la 28% și se pare că va continua să crească, din cauza faptului că tot mai mulți proprietari aleg să își închirieze locuințele la negru.

În București, chiriile diferă de la un carier la altul. Spre exemplu, în Drumul Taberei, un apartament cu două camere costă între 300 și 450€ pe lună, iau unul cu trei camere aproximativ 450€.

Prețul unei garsoniere pleacă de la 250€ lunar.

În cartierul Militari, pentru un apartament cu două camere românii plătesc în jur de 400€, iar pentru unul cu 3 camere – 550€.

Cei care vor să închirieze o locuință în zona nord a Capitalei,  chiria pentru un apartament cu 3 camere în Pipera, poate ajunge și până la 750€, conform realitatea.net

Citiți și: Bacşişul va apărea pe nota de plată de la 1 ianuarie 2023. Legea bacşişului a fost adoptată de Senat