Bacşişul va apărea pe nota de plată de la 1 ianuarie 2023. Legea bacşişului a fost adoptată de Senat

Banii pe care îi lăsăm la restaurant sub formă de bacșiș vor ajunge integral la angajați. Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului se află pe masa Camerei Deputaților, forul decizional.

08 nov. 2022, 14:54
Bacşişul va apărea pe nota de plată de la 1 ianuarie 2023. Legea bacşişului a fost adoptată de Senat

Potrivit proiectului de lege, bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal.

Această sursă de bani suplimentară a angajaților va fi considerată venit cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform proiectului de lege căruia comisia de buget a deputaților i-a întocmit raport de adoptare, conform Profit.ro.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
Un român plecat în vacanță în Grecia a plătit peste 3.000 de euro și a lăsat bacșiș de 500 de euro la un restaurant. Ce a comandat de această sumă colosală

Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau pe card, el va trebui trecut pe bonul fiscal – același bon unde e trecută valoarea produsului/serviciului sau un alt bon. Iar dacă se cere factură, bacșișul va trebui trecut și acolo. Totuși, pentru cei ce livrează la domiciliu nu va fi obligatorie evidențierea pe bon.

Nota de plată va deveni obligatorie în acest context, deoarece proiectul prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul va trebui să primească nota, pe care se va regăsi o secțiune referitoare la valoarea bacșișului. Interesant e că se stabilește inclusiv cât de mare va putea fi bacșișul: maximum 15% din valoarea consumației.

„Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației, prevede proiectul.

Ce vor trebui să facă firmele

Firmele vor trebui să-și facă un regulament intern cu privire la procedura de distribuire a bacșișului către salariați. Din moment ce sumele respective – în teorie – nu vor ajunge în buzunarul angajatului din prima, ci în vistieria firmei, angajatorul va trebui să distribuie sumele din bacșiș angajaților săi.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se vor înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct, mai prevede actul.

Veniturile din bacșiș vor fi considerate, pe legea fiscală, ca venituri din alte surse, iar reținerea la sursă se va aplica acestor tipuri de venit. Altfel spus, nu angajatul se va ocupa de taxarea lor, ci angajatorul. Pentru bacșiș, se va datora numai impozit pe venit, nu și contribuții sociale.
Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa. Turiştii trebuie să respecte aceste reguli nescrise
Astfel, nu se propune obligarea angajatului la declararea acestor venituri, ci a angajatorului lor (care, în felul acesta, va ști exact cât obțin salariații săi din bacșiș).

În proiect se atrage atenția că prestarea unui serviciu sau livrarea unui bun nu vor putea fi nicidecum condiționate de oferirea bacșișului – prevedere menită să îi protejeze pe clienți, care s-ar putea trezi cu note de plată pe care valoarea bacșișului să fie prebifată.

În altă ordine de idei, specialiștii critică impozitarea bacșișului și spun că aceasta ar putea să dezavantajeze microîntreprinderile și plătitorii de impozit specific. Iată mai pe larg ce avantaje și avantaje prezintă măsura.