Veste prostă pentru pescarii din România

Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPDD) se va întâlni luni cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, pentru a cere ajutor, astfel încât anul viitor să nu fie aplicată propunerea Comisiei Europene de a nu se mai acorda cote de captură pentru calcan și rechin în apele Uniunii din Marea Neagră.
Filip Stan
11 dec. 2015, 17:10
Veste prostă pentru pescarii din România

„Propunerea CE este ca anul viitor să nu se mai aloce cote de captură pentru calcan și câine de mare. Toți pescarii din Rezervația Biosferei Delta Dunării care au avut anul acesta cote la calcan și-au îndeplinit obligația. Bulgarii au fost deja la Direcția Maritimă a Comisiei pentru a protesta față de propunere și intenționăm să trimitem și noi un protest”, a declarat pentru AGERPRES președintele FOPPDD, Dan Verbina.

Pescarii din orașul Sulina care sunt afectați de propunerea CE se vor întâlni luni, potrivit sursei citate, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, conducerea FOPPDD exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua în considerare solicitarea lor.

„România a avut anul acesta o cotă de 43,6 tone de calcan, iar pe coasta Mării Negre, în județele Tulcea și Constanța, sunt 54 de pescari autorizați. Circa 20 dintre ei sunt din județul Tulcea”, a menționat Verbina.

El și-a exprimat indignarea din cauză că unii pescari din județ riscă să rămână fără obiectul de activitate. „Dispar calcanul și rechinul, iar la șprot nu se-nghesuie lumea. Încet, încet, România va dispărea de pe harta pescuitului din Europa”, a mai spus Verbina.

Potrivit propunerii de regulament a CE pentru stabilirea posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește din Marea Neagră, România și Bulgaria nu vor avea dreptul la capturi de calcan și rechin anul viitor. În ceea ce privește capturile de șprot, România va putea captura 3.442,5 tone, iar Bulgaria va avea dreptul la o cantitate de 8.032,5 tone.

Calcanul, o specie de pește cu carnea deosebit de apreciată, se pescuia în trecut în cantități importante în zona litoralului românesc, în anul 1964 captura totală făcută la Marea Neagră în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind de 339 de tone. În anul 2003, potrivit lucrării ‘Atlasul peștilor din RBDD’, de cercetătorul Vasile Oțel, pescarii din Deltă au declarat oficial o captură de 0,3 tone.

Rechinul, câinele de mare, recunoscut pentru carnea bogată în grăsimi și mai fibroasă decât cea a sturionilor, se prindea în trecut în cantități de 80 de tone pe an. În 2003, captura oficială declarată de pescarii din aria RBDD a fost de 2,97 tone.

La șprot, sardeluță, specia cu cea mai mare pondere în pescuitul marin și utilizată la fabricarea conservelor în ulei, în perioada 1960-1997, capturile au variat între 6.220 de tone pe an, cea mai mare cantitate înregistrată în 1961, și 99 de tone, cea mai scăzută cantitate înregistrată în anul 1997. În perioada 2001-2002, în această zonă a Mării Negre, din motive organizatorice, nu s-au instalat taliene gigant, iar în anul 2003, captura declarată oficial de pescarii din Deltă a fost de 22,6 tone.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…