Veste tristă în lumea animalelor, o altă specie o să dispară: Ultimul mascul apt pentru reproducere a murit

Suni, un rinocer mascul alb de nord, a murit vineri în rezervaţia kenyană Ol Pejeta, astfel încât au mai rămas în lume doar şase exemplare din această subspecie în pericol de dispariţie, a anunţat sâmbătă o grădină zoologică din Cehia, unde s-a născut animalul în 1980.

18 oct. 2014, 15:00

Se pare că Suni a fost ultimul rinocer alb de nord (Ceratotherium simum cottoni) mascul apt pentru reproducere biologică„, a afirmat grădina zoologică Dvur Kralove (centrul Cehiei), adăugând că animalul a murit probabil din cauze naturale, potrivit Agerpres.

Originare din Africa centrală şi orientală, aceste erbivore impozante au fost decimate de braconieri pentru virtuţile atribuite cornului lor, foarte căutat în farmacopeea asiatică.

Putem crede încă în minuni, însă totul ne duce cu gândul la faptul că reproducerea pe cale naturală nu mai este posibilă„, a declarat AFP purtătorul de cuvânt al grădinii zoologice, Jana Myzlieveckova. Grădina zoologică Dvur Kralove ese singura din lume care a reuşit reproducerea în captivitate a acestei subspecii. Primul s-a născut Suni, în iunie 1980, şi apoi încă trei.

Citeşte şi Eveniment extrem de rar: Un pui de rinocer alb, născut la un zoo israelian FOTO

În 2009, doi masculi, printre care Suni, şi două femele au fost transferaţi de la Dvur Kralove în Kenya, în cadrul proiectului intitulat „Ultima şansă de supravieţuire„, în speranţa că nivelul hormonilor feminini va reveni la normal în mediul natural din Africa, ceea ce ar permite reproducerea biologică. Nu s-a întâmplat însă aşa. Toate celelalte tentative, inclusiv producerea asistată, au eşuat şi ele până acum. Sperma rinocerilor de la Dvur Kralove este păstrată de Institutul berlinez de cercetări asupra animalelor sălbatice (IZW).

Celălalt mascul transferat în 2009 în Kenya, pe nume Sudan, este considerat prea bătrân pentru a se reproduce: are 41 de ani. O altă pereche de rinoceri, tot prea bătrâni, se află la Wild Animal Park din San Diego (Statele Unite) şi o femelă în vârstă a rămas la grădina zoologică din Cehia.

Numărul rinocerilor ucişi de braconieri a crescut incredibil în ultimii ani. Potrivit unor scenarii, nu vor mai exista rinoceri în sălbăticie în Africa peste circa zece ani„, a mai spus dna Mysliveckova.