Veste tristă pentru comunitatea de români din Canada. Biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian a ars complet

Biserica istorică a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Boian (Willingdon), Alberta, a luat foc și a ars complet în seara zilei de 6 iunie 2023. Parohia ortodoxă română din Boian, Canada, a fost înfiinţată în mod oficial în 1902.

09 iun. 2023, 12:11

Veste tristă pentru comunitatea de români din Canada. Biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian (Willingdon), Alberta, Canada, a fost mistuită într-un incendiu în urmă cu câteva zile.

”Comunitatea ortodoxă română din Canada a aflat cu nespusă durere despre incendiul care a mistuit biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian (Willingdon), Alberta.
Biserica parohiei ridicată acum 120 de ani a luat foc și a ars complet în după-amiaza/seara zilei de 6 iunie 2023”, a transmis Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, care a cheamat credincioșii să se roage.

Citește și: Biserica de la capătul lumii! Imagini cu lăcaşul de cult ortodox din „tărâmul în care nu există Dumnezeu” FOTO

”O veste tristă pentru comunitatea din Boian și pentru Episcopia Ortodoxă Română a Canadei
Preacuvioși și Preacucernici
Iubiți credincioși
Am aflat acum câteva minute vestea tristă că biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian (Willingdon), Alberta a luat foc și a ars complet în seara zilei de 6 iunie 2023. O să vă rog să pomeniți în rugăciune pe Părintele Mircea Panciuk, Părintele Gheorghe Petrovan și comunitatea din Boian. Weekend-ul viitor ar fi trebuit să aibă loc festivitatea de adio pentru ieșirea la pensie a Pr. Mircea Panciuk iar la sfârșitul lunii iulie sărbătorirea a 125 de ani de sosirea primilor români în Boian.

Voi reveni cu alte noutăți în funcție de ce voi afla în zilele următoare. Până atunci vă invit să vă rugați pentru comunitatea din Boian”, a transmis Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, într-un mesaj postat pe Facebook.

Citește și: Nicuşor Dan bagă buldozerul peste o biserică veche de 200 de ani, „Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi“

”Pionierii români veniți în Canada pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, au dus cu ei sfânta credința ortodoxă și au construit casa sufletului lor, adică biserica. Dârji, au înființat prima parohie ortodoxă a lor la locul botezat după numele localității de unde plecaseră, Boianul Bucovinei. La 31 decembrie 1902, cererea de teren pentru biserică a fost depusă la Departamentul de Interne în conformitate cu prevederile Homestead Mission Land Grant of Consolidated Orders of the North-West Territories.

Patruzeci de acri de teren au fost acordați la 14 noiembrie 1903. În data de 2 august 1905 a fost construită și inaugurată Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria. La 5 iulie 1936, în timpul vizitei sale în vestul Canadei, Preasfințitul Părinte Policarp Morușca, Episcop misionar român al românilor din Statele Unite și Canada a sfințit biserica și i-a dat un al doilea hram Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. În septembrie 1974, biserica a fost declarată sit istoric, iar în 1977, monument istoric în Canada. Sfârșitul lunii iulie marchează sărbătorirea a 125 de ani de la sosirea primilor români în Boian.

Boianul Canadei este satul care trăiește prin biserică. Ani după ani, la Boian vin la slujbe românii aflați la a doua sau a treia generație chiar dacă sunt stabiliți în Edmonton. Ei știu și privesc Boianul ca biserica din satul lor. Aici sunt îngropați moșii și strămoșii lor. Pe deal, la bisericuța de la Boian, de Înviere se luminează cerul de la lumina lumânărilor purtate de urmașii primilor români. Credincioșii Boianului merg la morminte și își aduc aminte de cei ai lor iar tinerii se căsătoresc și își botează copiii la Boian în credința sfântă a strămoșilor lor.
Din 1969 până astăzi slujitorul parohiei ortodoxe românești de acolo este preotul Mircea Panciuk. În 11 iunie, 2023 va avea loc festivitatea de ieșirea la pensie a Pr. Mircea Panciuk care a păstorit peste 54 ani cu multă dragoste și nesfârșită jertfă comunitatea Boianului. La 19 martie 2023, Preasfințitul Ioan Casian, primul Episcop al Episcopii Ortodoxe Române a Canadei, a vizitat și a binecuvântat această comunitatea iar Părintele diacon Gheorghe Petrovan a fost ridicat la treapta preoției pe seama parohiei din Boian.

Asemeni primilor români plecați spre Lumea Nouă și noi rugăm pe Dumnezeu cu genunchii plecați și nădejde în Hristos Domnul și Maica Sa, ocrotitoarea acestui lăcaș istoric să dea putere tuturor, păstorului, Părintelui Protopop Mircea Panciuk și Părintelui Gheorghe Petrovan, credincioșilor Boianului istoric, să depășească acest eveniment dureros și de cumpănă. Mulțumim Domnului că nu au fost victime umane și pierderi de vieți omenești, și avem nădejdea că în ciuda acestei mari încercări flacăra credinței ortodoxe române adusă cu multă jertfă din Boianul Bucovinei în Boianul Canadei se va păstra prin susținerea și solidaritatea fraternă a celor ce simt și trăiesc ortodoxia românească oriunde se află în lume.

Hristos Domnul și Maica Sa Preacurată să întărească și sa dăruiască serenitate și curaj acestei încercate comunități, dăruind-i pacea și liniștea necesară spre reclădirea bisericii Boianului Canadian, “Taborul Albertei” așa cum l-a numit Părintele Mircea Panciuk”, a transmis Episcopia Ortodoxă Română din Canada