Veste tristă pentru turişti! Motivul pentru care Muzeul Naţional Bran este în pericol să fie închis

Muzeul Național Bran este în pericol de a se închide. Motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie este terenul, care a fost retrocedat.

RomaniaTV.net
13 feb. 2020, 18:06
Veste tristă pentru turişti! Motivul pentru care Muzeul Naţional Bran este în pericol să fie închis

Muzeul etnografic a fost înființat în 1960. Acesta este alcătuit din case ale satului românesc – 18 monumente și din mii de piese de patrimoniu.

Pentru salvarea muzeului a fost făcută și o petiție, semnată deja de mii de oameni.

Protest la Secţia Etnografică

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, alături de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia susţin acţiunea de protest organizată de Sindicatul Patrimoniul Naţional Cultural Bran în faţa Secţiei Etnografice în aer liber a Muzeului Naţional Bran.

Secţia Etnografică în aer liber este organizată din anul 1960 în parcul din vecinătatea Castelului Bran şi prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, constucţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi a ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic.

Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară tradiţională cu caracter unic, înscrise în lista monumentelor istorice la categoria A şi clasate ca aparţinând patrimoniului cultural naţional.

Aceste monumente istorice sunt, în prezent, în pericol, din cauza neclarităţii situaţiei legale a terenului pe care se află amplasate şi a modului de soluţionare a dosarelor pe rolul instanţelor de judecată, care au generat situaţia actuală.

În esenţă, terenul pe care se afla secţia Etnografică în aer liber, a fost revendicat şi câştigat prin hotărâre judecătorească definitivă de trei fraţi, copiii defunctului I.G. Stoian care a deţinut în proprietate terenul înaintea preluării acestuia de Statul Român prin Decretul nr. 92/1950. În consecinţă, dreptul de proprietate al Statului Român, precum şi dreptul de administrare al Muzeului Naţional Bran asupra terenului au fost radiate din cartea funciară”, se arată în comunicat.

Muzeul Naţional Bran este în procedură de evacuare, „ca urmare a unei hotărâri pronunţate în mod greşit din punctul nostru de vedere, de către Judecătoria Zărneşti, care a admis cererea de evacuare a muzeului de pe întreg terenul revendicat, în ciuda faptului că cererea a fost formulată de un singur moştenitor din cei trei, cu o cotă parte de 1/3 dintr-o proprietate în stare de indiviziune”.

eşi această sentinţă a fost atacată cu apel şi dosarul se află pe rolul Tribunalului Braşov, hotărârea primei instanţe este în faza de executare silită, iar Muzeul Naţional Bran este somat să înceteze activitatea pe terenul pe care se află Secţia Etnografică, la jumătatea lunii februarie.

Spre dezamăgirea noastră, până acum drepturile şi obligaţiile cuprinse în legile privind protejarea patrimoniului cultural naţional şi protejarea monumentelor istorice, au fost complet ignorate atât de instanţele de judecată, cât şi de moştenitorii terenului. Nu s-au luat în considerare nici dreptul de preempţiune al Statului Român, nici obligaţia de a proteja patrimoniul cultural naţional împotriva oricăror acte comisive sau omisive care pot duce la degradarea sau distrugerea lor, nici interdicţia expresă de a destructura, a dezmembra sau, după caz, a fragmenta bunurile culturale clasate, în vederea scoaterii lor din funcţiune etc”.

Aceste monumente nu pot fi demolate şi reconstruite, având în vedere pe de o parte vechimea lor (secolul al XIX-lea), precum şi faptul că materialele din care au fost construite nu rezistă unui procedeu de demontare. Chiar şi în ipoteza în care ele nu vor demontate, dacă Secţia de Etnografie în aer liber nu le va mai putea gestiona, proteja şi conserva, degradarea celor 18 monumente de arhitectură populară tradiţională este inevitabilă.

Prin această acţiune de protest dorim să ne exprimăm indignarea faţă de modalitatea în care se realizează distrugerea patrimoniului naţional cultural în România anului 2020, cu ajutorul instanţelor de judecată şi dorim să ridicăm gradul de conştientizare al populaţiei în ceea ce priveşte valorile inestimabile care urmează să se piardă odată cu închiderea Secţiei Etnografice în aer liber al Muzeului Naţional Bran”.