Veste uriaşă de la Dacia! Ce se întâmplă de marţi cu cei 80.000 de muncitori

Marţi, Dacia dă semnalul redeschiderii economiei: Platforma de la Mioveni reia parţial activitatea. O treime din angajaţii din auto revin la muncă de săptămâna aceasta, însă pentru un dezgheţ complet Vestul trebuie să redeschidă showroomurile de maşini.

20 apr. 2020, 11:36
Veste uriaşă de la Dacia! Ce se întâmplă de marţi cu cei 80.000 de muncitori

Imediat după Paşte peste 80.000 din salariaţii industriei auto româneşti vor reveni la muncă pentru a relua producţia de componente, pentru ca ulterior, din 4 mai să revină şi producţia de maşini.

Activitatea în industria auto locală a început deja să fie reluată treptat, pe fondul pandemiei de coronavirus, încă de săptămâna trecută, iar în data de 21 aprilie, când Dacia va relua parţial activitatea pe platforma de la Mioveni, mai bine o treime din cei 230.000 de muncitori din auto, adică peste 80.000 de salariaţi, vor reveni la posturi.

„Circa 35% din angajaţii din auto vor fi la lucru începând cu data de 21 aprilie, iar apoi, până la sfârşitul lunii mai spre 80% din salariaţi vor reveni în activitate”, estimează Adrian Sandu, secretar general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România.

Alexandru Rafila anunţă că restricţiile ar putea fi ridicate în mai multe judeţe

Profesorul Alexandru Rafila afirmă că trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activităţii, iar printre criteriile luate în calcul pentru o asemenea decizie trebuie să se afle şi cel privind scăderea susţinută a numărului de cazuri noi, alături de cele de natură economică. 

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susţinută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile şi bineînţeles că există şi criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susţine sistemul de sănătate”, a afirmat Rafila la Digi 24.

În opinia sa, o decizie în acest sens nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel naţional, dar măcar la nivel local pentru judeţele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri.

”Asta depinde de guvern, cum gândeşte să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziţie al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm se referă la lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, a afirmat Alexandru Rafila.