„Vestele galbene” ţintesc autostrăzi şi depozite petroliere. Este a treia zi consecutivă de blocare

Peste 10.000 de ”veste galbene” continuau luni operaţiuni de blocare, a treia zi consecutiv, vizând în principal autostrăzi, dar şi depozite petroliere, în timp ce Guvernul îşi afişa inflexibilitatea cu privire la politica sa economică.

19 nov. 2018, 17:04
„Vestele galbene” ţintesc autostrăzi şi depozite petroliere. Este a treia zi consecutivă de blocare

Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineaţa în 358 de locuri, potrivit poliţiei, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri.

În weekend, îndoliat de moartea unei femei ”vestă galbenă” lovită de o automobilistă, 183 de persoane au fost plasate în arest preventiv, iar alte 511 au fost rănite – dintre care 17 grav, potrivit news.ro.

În afară de locuri de plată a taxei rutiere, ”vestele galbene” au ţintit luni mai multe depozite petroliere, şi anume la Port-la-Nouvelle (Aude), Fos-sur-Mer (Bouches-du-Rhône), Frontignan (Hérault), Portes-lès-Valence (Drôme) şi Valenciennes (Nord), ale căror instalaţii erau pe cale să fie deblocate, potrivit poliţiei.

Grupul Total a confirmat că prezenţa manifestanţilor a provocat ”dificultăţi în acces, iar în numeroase cazuri imposibilitatea camioanelor de transport de a intra în zonele de încărcare”, mai ales în sud şi vest.

Mai multe organizaţii patronale au avertizat ”vestele galbene” să nu provoace ”un blocaj al economiei”, apreciind că ”exasperarea” manifestanţilor nu ar trebui să conducă la ”penalizarea” întreprinderilor.

Atât dreapta, cât şi stânga au criticat, la rândul lor, un Executiv inflexibil, după ce premierul Edouard Philippe a dat asigurări duminică cu privire la faptul că el va menţine ”direcţia”, adăugând însă că a auzit ”furia” şi ”suferinţa” manifestanţilor. ”Şi noi vom menţine direcţia şi va dura!”, promitea Kevin Dujardin, la un baraj la Calais, informează news.ro.

”Câştig 500 de euro, cum vreţi să trăiesc aşa? Cu ceea ce câştig pot să-mi permit numai o masă pe zi”, a adăugat Jean-Luc, un muncitor, în vârstă de 57 de ani.

”Eu fac 90 de kilometri în fiecare zi, iar soţia mea nu lucrează. Trăim doar din salariul meu. Cheltuim 150 de euro pe benzină, pe lună, iar asta devine de nesuportat”, a declarat Fabien, în apropierea unui depozit la Fos-sur-mer.

Această mşcare polimorfă şi fără un lider identificat a fost iniţiată de membri ai societăţii civile, care au îndemnat pe reţele de socializare la acţiuni contra creşterii preţului carburanţilor.

Citeşte şi Proteste violente în Franţa: o manifestantă a murit, mai multe maşini de poliţie incendiate VIDEO

Motivele nemulţumirii s-au extins, apoi, la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare. Două apeluri la manifestaţii ”pe jos, pe cal sau cu maşina”, în vederea ”blocării” Parisului, sâmbăta viitoare, au fost amplu preluate şi răspândite pe Facebook.

Citeşte şi Proteste violente în Franţa: Peste 400 de persoane rănite, dintre care 14 grav, la blocaje sute de mii de „veste galbene”

Forţe de ordine depuneau eforturi să disperseze baraje de filtraj şi operaţiuni de blocare care persistau în cea mai mare parte a regiunilor, potrivit news.ro.

 La Bordeaux, Podul d’Aquitaine, blocat din weekend, a fost evacuat, la fel ca peajul de la Virsac, pe autostrada A10 sau podul de la Boulogne-sur-Mer.

În alte părţi, axe rutiere erau în continuare perturbate în Seine-Maritime şi în Sarthe, printr-o operaţiune de blocaj cu tractoare între Le Mans et Orléans.

Baraje de filtraj perturbau circulaţia pe benzi de ieşire de pe autostrăzi, către Bourges, Vierzon, Romorantin, Laval sau Gaillac (Tarn) sau la peaje, unde cozi lungi de aşteptare ale unor gabarite grele s-au format către Monnaie, la nord de Tours.

Pe Insula La Réunion, atmosfera era deosebit de tensionată, din cauza a 31 de baraje, după o noapte marcată de violenţe urbane, potrivit news.ro.

Şase membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, iar 19 persoane au fost arestate, potrivit prefecturii, care a cerut Parisului să trimită întăriri.

Secretarul de stat de pe lângă ministrul de Interne Laurent Nuñez a subliniat că forţele de ordine ar urma ”să intervină de fiecare dată când axe structurante sunt blocate sau există violenţe”.

 La Calais, un automobilist englez şi un şofer australian de TIR au fost plasaţi în arest preventiv după ce au atins manifestanţi, forţând baraje, informează news.ro.

La Saint-Dizier (Haute-Marne), un şofer de camion a fost reţinut după ce a rănit o ”vestă galbenă”, transportată la spital.

La Livron-sur-Drôme (Drôme), un automobilist a fost arestat după ce a tras în aer cu o armă de foc şi a percutat un manifestant – transportat la spital, potrivit jandarmeriei. Ulterior, vehiculul acestuia a fost incendiat.


loading...