VEŞTI BUNE. Firmele care îşi suspendă temporar activitatea vor trebui să îşi plătească salariaţii

Publicat: Luni, 02 Decembrie 2019 15:13 // Actualizat: Luni, 02 Decembrie 2019 15:13 // Sursa: romaniatv.net

La Senat a fost depus un proiect de lege, care se află deja în dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului și care prevede ca angajatorii să plătească salariaților o parte din indemnizații chiar și în perioadele de suspendare a activității.

Foto: rtv.net

Inițiatorii proiectului de Lege explică în nota justificativă că, în condiții de nesiguranță multe firme cu capital privat pot decide, din considerente economice, tehnologice, structurale sau de altă natură, închiderea temporară activității, dar fără încetarea raporturilor de muncă, scrie dcbusiness.ro. Salariații nu mai muncesc, dar continuă să suporte un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiei plătită de angajator.

Citeşte şi Se oferă 6 salarii compensatorii la pensionare şi asistenţă medicală gratuită pentru cadrele didactice

De aceea este nevoie de măsuri care să asigure “un climat de protecţie socială bazat pe principiul contributivităţii şi al solidarităţii în promovarea progresului social”, mai susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive. Astfel, se propune ca, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate să beneficieze de o indemnizaţie de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și să fie scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile”.

Proiectul de act normativ mai precizează că indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020. În același timp, perioada menționată de 90 de zile constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final. Măsurile nu se vor aplica pe perioada din anul 2020, anterioară intrării în vigoare a acestui act normativ.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7785
RON
07 Dec
noapte -4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H