Veşti bune de la BNR! Care sunt românii cărora le scad ratele la bancă şi de când se aplică măsura

Începând cu 1 iulie, persoanele fizice din România care au credite cu dobândă variabilă legate de IRCC (Indicele de Referință al Creditului de Consum) vor avea parte de o ușoară scădere a ratelor lunare față de lunile anterioare. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite care sunt legate de IRCC și sunt supuse fluctuațiilor acestuia.

27 iun. 2023, 17:17
Veşti bune de la BNR! Care sunt românii cărora le scad ratele la bancă şi de când se aplică măsura

Rata trimestrială IRCC va scădea la 5,94% pe an, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de nivelul actual de 5,98% pe an. Deși reducerea de 0,04% poate părea minimă, este demnă de luat în seamă, deoarece vine după șase creșteri consecutive care au început la sfârșitul anului 2021.

Rata nou stabilită de 5,94% pe an corespunde primului trimestru din 2023 și va fi utilizată de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie, care cuprinde al treilea trimestru, potrivit Capital.

Indicele IRCC cuprinde două variante: cea zilnică și cea trimestrială. IRCC zilnic este calculat zilnic de BNR, reprezentând media ponderată a ratelor dobânzilor tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, luând în considerare volumele tranzacțiilor.

Pe de altă parte, IRCC trimestrial, care este utilizat pentru credite, este determinat ca medie aritmetică a valorilor IRCC zilnice înregistrate pe parcursul trimestrului precedent, luând în considerare toate zilele lucrătoare din trimestrul respectiv.

Această valoare IRCC trimestrială este utilizată ulterior de instituțiile de credit individuale pentru trimestrul următor.

BNR publică valoarea actualizată a IRCC în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru.

Citeşte şi: EXCLUSIV Dispar banii cash. Plata salariilor nu se va mai face în numerar, iar comercianții, inclusiv de la birtul din sat, vor trebui să aibă POS

În prezent, a existat o convergență între rata IRCC și rata ROBOR, prima înregistrând creșteri succesive, iar cea de-a doua scăderi succesive. Rata ROBOR a rămas neschimbată la 6,55% pe an de mai bine de o lună.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, la finalul lunii mai, că indicele ROBOR la trei luni a rămas neschimbat la 6,55%. În mod similar, indicele ROBOR la șase luni, care determină ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a rămas, de asemenea, în stagnare la 6,65%. Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii la creditele în lei luate de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas de asemenea stabil, la 6,85%.

ROBOR reflectă rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei. Evoluția ROBOR este influențată de diverși factori, printre care politica monetară a BNR, lichiditatea pieței, inflația și politica fiscală.

La începutul anului 2022, indicele se situa la 3,02%, iar în martie a ajuns la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02% și a fost de 1,98% la începutul anului 2021.

Mișcarea ascendentă a indicelui până la nivelul actual a început la 24 februarie, după declarația de război a Rusiei împotriva Ucrainei. În acea zi, indicele a crescut de la 3,56% pe 23 februarie 2022 la 3,61% pe 24 februarie 2022.

Citeşte şi: Comisia Europeană a aprobat preluarea Enel România de către Grupul PPC din Grecia