Veşti bune despre copiii cu sindrom hemolitic-uremic de la „Marie Curie”. Anunţul a fost făcut de ministru

Toți copiii internați la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) sunt în stare mai bună, doar unul singur mai fiind pe Secția de Terapie Intensivă, a anunțat, duminică, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

RomaniaTV.net
21 feb. 2016, 12:05
Veşti bune despre copiii  cu sindrom hemolitic-uremic de la „Marie Curie”. Anunţul a fost făcut de ministru

„Din fericire, avem vești bune. S-a pornit diureza la doi dintre ei, mai bine decât în zilele precedente. Dar toți sunt într-o stare mai bună. Rămâne un micuț în Terapie. Ne concentrăm asupra lui, ca și asupra tuturor. Dar vizibil sunt mai bine decât ieri”, a spus ministrul, prezent la Spitalul ”Marie Curie”.

De asemenea, șeful Secției de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean, a anunțat că în cursul săptămânii următoare doi copii ar putea fi externați. „Sunt doi copii care au fost văzuți de toată echipa astăzi și care sunt cu evoluție foarte bună”, a adăugat ea.

Medicul a precizat că în spital mai sunt internați șapte copii, iar șase dintre ei sunt la Secția de Nefrologie. „Trei fac dializă peritoneală, cu evoluție bună, și trei dintre ei nu mai fac dializă peritoneală, deoarece această tehnică terapeutică nu mai este necesară”, a menționat aceasta.

Dr. Mihaela Bălgrădean a explicat că în evoluția insuficienței renale acute, în sindromul hemolitic-uremic, sunt importante două momente: pornirea diurezei și momentul în care copiii pot fi hrăniți pe cale orală.

Potrivit acesteia, faptul că toți cei șase pot fi hrăniți pe cale orală este un lucru extrem de important, deoarece „un tub digestiv gol nu face decât să accentueze efortul rinichiului de a-și exercita funcția”. „Atunci când rinichiul are surplusul de energie adus de alimentație, face ca și celelalte organe să funcționeze foarte bine”, a precizat ea.

Patriciu Achimaș-Cadariu a reiterat că este importantă responsabilizarea managerilor de spital, în vederea raportării cât mai rapide a unor infecții, inclusiv prin schimbarea legislației, dacă va fi necesar.

„Una e situația spitalelor care țin direct de minister și alta a celor descentralizate, dar și acolo ne gândim să avem o comunicare mult mai apropiată cu cei de la CJ, de la primării, pentru a putea reglementa cât se poate de bine aceste lucruri. (…) Toată lumea trebuie să conștientizeze că o neraportare poate să ne coste vieți omenești”, a spus el.

Ministrul Sănătății a menționat că nu s-au raportat noi cazuri de sindrom hemolitic-uremic. El a adăugat că ancheta specialiștilor de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor continuă, iar rezultatele vor fi comunicate abia în momentul în care experții vor fi de acord cu acest lucru.

„Făcând statistica majorității centrelor care tratează astfel de patologie în țară, apar anual undeva între 5 — 12 cazuri”, a declarat ministrul.

În acest context, el a reiterat importanța spălării fructelor și legumelor, precum și a tratării termice temeinice, atunci când este cazul, adăugând că unii germeni pot fi transportați și de către particule de praf.

Dr. Mihaela Bălgrădean a atras atenția asupra faptului că sezonul cald, în general, „redeșteaptă” infecții cu diferiți viruși, infecții atât respiratorii, cât și digestive.