Vești bune despre evoluția pandemiei. Infectarea cu varianta Omicron, risc de spitalizare mai scăzut decât tulpina Delta. Avertismentul oamenilor de știință

Infectarea cu varianta Omicron are un risc de spitalizare cu până 70% mai scăzut decât tulpina Delta, relevă o analiză a Agenţiei brtanice a securităţii sanitare (UKHSA).

24 dec. 2021, 17:45
Vești bune despre evoluția pandemiei. Infectarea cu varianta Omicron, risc de spitalizare mai scăzut decât tulpina Delta. Avertismentul oamenilor de știință

Infectarea cu tulpina Omicron a Sars-Cov-2 prezintă un risc de spitalizare cu 50% de până 70% mai scăzut decât tulpina indiană Delta, notează o analiză a a Agenţiei brtanice a securităţii sanitare (UKHSA).

Al doilea Crăciun, pregătit pe timp de pandemie. Ce face omenirea după ce Omicron a lovit puternic!

Această analiză, publicată joi şi care confirmă două studii britanice publicate miercuri, este însă ”extrem de incertă, din cauza numărului mic de bolnavi infectaţi cu tulpina Omicron spitalizaţi în prezent, a imposibilităţii măsurării efective a tuturor infecţiilor precedente, dar și a unei răspândiri limitate a omicron în grupurile mai în vârstă”, subliniază într-un comunicat agenţia.

Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a variantei Omicron, presiunea asupra sistemului sanitar urmează să fie gravă, potrivit agenţiei.

”În pofida faptului că o mică proporţie (…) riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar ”presiunea asupra NHS”, sistemul publc britanic de sănătate, ”va cresţte”, avertizează UKHSA.

”Numărul cazurlor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea henerală a UKHSA, Jenny Harries.

Omicron cucereşte lumea. Franţa anunţă peste 90.000 de cazuri noi în 24 de ore, un record absolut. Italia reintroduce masca obligatorie

Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asigurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea ”booster”-ului.

Ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid salută aceste date ”promiţătoare”, însă subliniază că este ”prea devreme” să se stabilească următoarele etape şi îi îndeamnă pe britanici la prudenţă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.