Veşti bune: În 2012, românii au reciclat cu 12% mai multe deşeuri decât în anul anterior

Eco-Rom Ambalaje, organizaţia deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde” în România, care îndeplineşte obligaţia de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje pentru producători și importatori din România, a reciclat, în 2012, 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piaţă de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult față de anul anterior.

07 feb. 2013, 11:02
Veşti bune: În 2012, românii au reciclat cu 12% mai multe deşeuri decât în anul anterior

„Într-un context economic competitiv și, în continuare, afectat de criză, anul 2012 a fost anul creșterilor pentru sistemul de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje. Cantitățile reciclate au  depășit cu 6 procente obligația globală de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Evoluția pozitivă a rezultatelor se datorează creșterii susținute a contribuției industriei la realizarea unui sistem coerent și eficient de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje, capabil să îndeplinească aceste obligații prin dezvoltarea serviciilor de gestiune a deșeurilor în scopul reciclării. Pentru anul 2012, această contribuție s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decât anul precedent.

Creșteri s-au înregistrat și în ceea ce privește obiectivele legale pentru fiecare tip de material –  plastic, sticlă, metal, lemn și hârtie – cu precădere pentru ambalajele primare generate în gospodării.

 „Anul trecut, prin sistemul nostru, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) și 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Acest lucru se datorează eficientizării parteneriatului cu peste 200 de companii de management al deșeurilor care realizează servicii de colectare, sortare și transport a deșeurilor în scopul reciclării.”

Cea mai mare parte a deșeurilor de ambalaje – 60% – este generată în gospodării. De aceea soluția sustenabilă de realizare a obligațiilor de reciclare și, implicit, de creștere a cantităților reciclate este continuarea extinderii accesului populației la serviciile de colectare selectivă a deșeurilor. Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de Eco-Rom Ambalaje în anul 2005, în 14 localități, numărul acestora crescând semnificativ an de an.

„Am încheiat anul 2012 cu 402 localități în care dezvoltăm colectarea selectivă în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați, cu aproximativ 60% mai multe decât în 2011. Acest lucru a presupus extinderea rețelei de infrastructură necesară – containere și saci colorați – ceea ce a condus la o creștere a investițiilor de peste 40% față de anul precedent. Astfel, în prezent, aproximativ 41% din populația României – circa 8,8 milioane de români – au acces la sistemul de colectare selectivă pus la dispoziție de noi, prin cele 18.590 de pubele colorate”  a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Anul 2012 este unul important pentru România în privința îndeplinirii obligațiilor de reciclare ce ne revin ca stat mebru al Uniunii Europene. Obligațiile de reciclare ale țării noastre au demarat în anul 2004 cu 12% țintă de reciclare și au ajuns la 55%, în anul 2012.

Este important de subliniat faptul că perioada inițială negociată cu instituțiile europene pentru atingerea obligației de 55% reciclare a fost anul 2013, dar România a devansat acest termen la 2012, astfel încât să se asigure că obligațiile vor fi realizate. Practic, acest an încheie perioada de tranziție pe care România a avut-o la dispoziție pentru a atinge un nivel de reciclare al deșeurilor de ambalaje similar cu celelate state membre.

,,Încă din 2004, anual, România și-a îndeplinit obiectivele naționale de reciclare a deșeurilor de ambalaje, organizația noastră având o contribuție semnificativă în acest sens. Conform Agenției Națonale pentru Protecția Mediului (ANPM) 2010, Eco-Rom Ambalaje îndeplinește 78% din obligația de reciclare a României pentru deșeurile de ambalaje. Acest rezultat se datorează susținerii industriei, respectiv producatorilor de bunuri ambalate, care contribuie activ la dezvoltarea și eficientizarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje la nivel național.”  a adăugat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pentru anul 2013, Eco-Rom Ambalaje şi-a propus consolidarea serviciilor în toate locațiile în care susține proiecte de colectare selectivă. Verificarea criteriilor de performanță, alături de partenerii locali – administraţia locală şi operatorii de salubritate desemnați –, precum și  educarea unui număr cât mai mare de români rămân obiective esențiale. Toate acestea au drept scop final creșterea participării populației la sistem și, implicit, creșterea cantităților de deșeuri de ambalaje colectate selectiv.