Vești bune în contextul pandemiei de Covid 19: crește numărul studiilor care arată eficiența tratamentului cu AZD7442, produs cu anticorpi monoclonali

Analize noi din două studii de fază III cu produsul AZD7442 pentru COVID-19 efectuate la pacienți cu risc crescut confirmă eficacitatea crescută și prevenția pe termen lung. Studiul de prevenție cu analiza datelor la șase luni a arătat că AZD7442 determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate. Un alt studiu de evaluare a tratamentului a arătat reducerea riscului de boală COVID19 severă sau deces cu 88%, atunci când tratamentul se administrează în interval de 3 zile de la debutul simptomelor.

24 nov. 2021, 17:00
Vești bune în contextul pandemiei de Covid 19: crește numărul studiilor care arată eficiența tratamentului cu AZD7442, produs cu anticorpi monoclonali

Aproximativ 2 procente din populația globală are un risc crescut de a prezenta răspuns inadecvat la administrarea unui vaccin anti-COVID-19.1 Sunt incluși aici pacienții cu cancere hematologice sau alte cancere, care efectuează chimioterapie; pacienții care efectuează dializă, cei care primesc tratament după transplant de organ sau care utilizează medicamente imunosupresoare pentru boli ca scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Datele noi de evaluare a tratamentului cu AZD7442 în COVID-19 din studiile de fază III PROVENT (de prevenție) și TACKLE (cu administrare în ambulator) au indicat eficacitatea puternică a dozei unice cu administrare intra-musculară (IM) a combinației de anticorpi cu durată lungă de acțiune. Într-o analiză efectuată în studiul PROVENT aflat în derulare, care evaluează o perioadă mediană de urmărire a participanților de 6 luni, o singură doză de 300 mg de AZD7422 cu administrare IM a determinat reducerea riscului de dezvoltare a bolii COVID-19 simptomatice cu 83% comparativ cu placebo.

Citeşte şi: Rezultate uimitoare. Nou medicament de la AstraZeneca ce distruge COVIDUL: Are eficiență de 88% și funcționează și împotriva tulpinii Mu!

În total, 90% dintre participanții din studiul TACKLE au provenit din populații cu risc înalt de progresie la boală COVID-19 severă în cazul infectării, inclusiv pacienți cu comorbidități. Atât în studiu PROVENT, cât și în studiul TACKLE, tratamentul cu AZD7442 a fost, în general, bine tolerat. Nu au fost identificate semnale noi de siguranță în analiza de 6 luni din studiul PROVENT.

“Aceste rezultate convingătoare îmi dau încredere că această combinație cu anticorpi cu durată lungă de acțiune le poate asigura pacienților vulnerabili protecția pe termen lung de care au urgent nevoie pentru a reveni la viața lor de zi cu zi. Important, protecția cu durată de 6 luni s-a menținut în pofida apariției valului de infecții cu varianta Delta în rândul acestor pacienți cu risc înalt care pot să nu mai răspundă adecvat la vaccinare.” a menționat Hugh Montgomery, profesor de terapie intensivă la Universitatea UCL din Londra (University College London), Marea Britanie și investigator principal în studiul cu AZD7442.

“AZD7442 este singurul tratament pe bază de anticorpi cu durată lungă de acțiune cu date provenite din studii de fază III care demonstrează beneficiul unei doze atât în profilaxia pre-expunere, cât și în tratamentul bolii COVID-19. Aceste date noi se adaugă dovezilor în creștere care susțin potențialul de diferențiere semnificativă al tratamentului cu AZD7442 în prevenția și tratamentului bolii COVID-19. Facem progrese cu depunerea documentației în vederea aprobării la nivel global și așteptăm cu interes să asigurăm o nouă și importantă opțiune terapeutică împotriva SARS-CoV-2 cât mai repede posibil.” a precizat Mene Pangalos, Vice-președinte executiv, Departamentul Cercetare și Dezvoltare Biofarmaceutice, AstraZeneca.

Citeşte şi: Anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu AstraZeneca