Veşti bune pentru această categorie de români. Se măresc salariile cu 40%

Sunt veşti bune pentru românii care lucrează în învăţământ. Ministrul Educaţiei anunţă că salariile acestora urmează să crească cu 40%.

26 iul. 2022, 16:33
Veşti bune pentru această categorie de români. Se măresc salariile cu 40%

Veşti bune pentru această categorie de români. Sorin Cîmpeanu a declarat că, potrivit noului proiect al legii a învăţământului preuniversitar, salariile profesorilor vor creşte cu 40%.

Veşti bune pentru această categorie de români. Anunţul de ultimă oră al ministrului

Citeşte şi MAJORARE SALARII 2022. Ce se întâmplă cu veniturile românilor care lucrează la privat. Mircea Coşea: Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu va putea să mărească salariul

Pe lângă majorările salariale, noua lege a învăţământului mai prevede şi o creştere de 370% pentru cheltuielile materiale.

„Am reuşit să reglăm în acest an acoperirea costului standard pentru copiii antepreşcolari. Este vorba de o finanţare de 15.600 de lei. Rămâne de rezolvat finanţarea pentru preşcolari şi pentru elevi.

Este prevăzută o creştere în proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar – sperăm să se adopte în forma aceasta, din această perspectivă a finanţării, cel puţin – de 40% pentru costuri salariale, de la 6.386 per elev la 9.000 de lei per elev, şi (…) avem o creştere de 370% a cheltuielilor materiale din care se pot asigura toate acele cheltuieli de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor.

E vorba de o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale acum, la 1.800 de lei per elev”, a declarat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că în momentul în care s-a elaborat noul proiect de lege s-a avut în vedere „cuplarea” investiţiilor din salarii şi a celor din cheltuieli materiale.

„Trebuie să fie minim 20% investiţia în cheltuieli materiale în raport cu salariile. Deci, am spus 1.800 de lei cheltuieli materiale, faţă de 9.000 de lei cheltuieli salariale, asta prevede noul proiect al legii. În momentul de faţă, raportul nu este de 1 la 5, raportul este de 1 la 12, de la 485 de lei cheltuieli materiale, la 6.386 de lei cheltuieli salariale. În acest mod înţelegem să susţinem şi dezvoltarea resurselor umane, atât de importante, dar şi dezvoltarea infrastructurii atât de necesare”, a mai explicat ministrul.

Citeşte şi Marcel Ciolacu, anunţ despre majorarea salariilor: „Eu cred că noi, demnitarii, trebuie să strângem cureaua”