Veşti bune pentru aceşti români. Vor putea primi până la 15.000 de lei de la stat

Potrivit unui proiect de HG iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cuplurile infertile vor putea primi până la 15.000 lei de la stat pentru proceduri de fertilizare.

01 aug. 2022, 10:44
Veşti bune pentru aceşti români. Vor putea primi până la 15.000 de lei de la stat

Veşti bune pentru aceşti români. Este vorba despre cuplurile sau persoanele singure care îşi doresc să aibă copii. Aceşti români vor putea primi până la 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare.

Veşti bune pentru aceşti români. Se dau bani de la stat

Citeşte şi Salariile bugetarilor, mai mari cu 30% ca la privat, caz unic în UE

Programul iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse reprezintă o extindere la nivel național a celui inițiat de Gabriela Firea pe vremea când era edilul Capitalei. Față de forma inițială a proiectului, suma alocată  s-a redus, însă procedurile pentru obținerea unei sarcini nu mai fac referire strict la fertilizarea in vitro/ embriotransfer.

Potrivit noul proiect de HG, în 2022, programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru „procedurile necesare pentru creșterea natalității” recomandate de un specialist.

Forma inițială a programului prevedea o sumă de 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri.

În comparație cu prima formă a acestui proiect, au fost eliminate condițiile legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure, singurele condiții care ar trebui să fie îndeplinite pentru accesarea acestui ajutor fiind de:

vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;
beneficiarii să fie cetățeni români;
procedurile recomandate să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.

Cei care vor să beneficieze de sprijinul oferit de stat vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de mai multe documente doveditoare, ce trebuie depuse în două tranșe.

Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile după ce acest proiect va fi oficializat, scrie avocatnet.ro. 

Citeşte şi Se dau banii înapoi de sâmbătă, statul trebuie să restituie sume uriaşe. Care este ultimul pas pentru a primi banii pe card