Vești bune pentru afaceriștii români aflați la început de drum. Câți bani vor primi prin Start-Up Nation 2022, de la Guvern

Românii care au în plan deschiderea ori dezvoltarea propriului business primesc vești bune de la Guvernul României. Ministrul Constantin Daniel Cadariu a anunțat deschiderea programului Start-Up Nation - ediția a III-a. 

24 mai 2022, 16:44
Vești bune pentru afaceriștii români aflați la început de drum. Câți bani vor primi prin Start-Up Nation 2022, de la Guvern

Noua ediție a programului de sprijin financiar pentru antreprenori va debuta în vară, posibil chiar din luna iunie.

„Eu sper ca în cursul lunii iunie să înceapă derularea programelor asumate de minister, evident, primul dintre ele fiind Start-Up Nation ediţia a III-a. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi”, a anunțat ministrul Cadariu, marți.

Până acum, Start-Up Nation 2022 a fost amânat de trei ori. Data exactă de lansare a programului va fi anunțată STS. Inițial, programul de finanțare a IMM-urilor trebuia deschis în martie 2022. Ultimul termen a fost 17 mai.

„Singurii care pot răspunde cu certitudine pentru data exactă sunt cei de la STS. Noi ne-am fi dorit să îi dăm drumul şi eram pregătiţi din cursul lunii martie. După trei amânări nici nu îndrăznesc să avansez o dată certă. În cursul lunii iunie, sper ca cei de la STS să ne dea posibilitatea să dăm drumul acestui program”, a mai punctat Cadariu.

Noua ediție a programului vine cu condiții diferite pentru stabilirea punctajului planului de afaceri, necesar pentru acordarea finanțărilor.

„Principala noutate faţă de primele două ediţii va fi faptul că în cadrul acestei ediţii nu vom mai puncta numărul de salariaţi. Tot în urma analizei am constat că au fost prea multe cazuri, cel puţin în ediţia a II-a, în care mulţi dintre aplicanţi au preferat, pentru punctaj maxim, să se angajeze la număr maxim de salariaţi, de şase şi să epuizeze practic granturile acordate prin program pentru componenta salarială – salariul efectiv şi dările la salarii”, a mai declarat oficialul Guvernului Nicolae Ciucă.

 

Câți bani vor primi de la stat antreprenorii români, prin programul Start-Up Nation 2022

 

Beneficiarii programului Start-Up Nation vor putea primi finanțare de până la 200.000 de lei (40.000 de euro). Condiția pentru antreprenori este ca aceștia să-și asume o confinanțare de 5-15%.

„Granturile vor fi tot de 200.000 lei. Granturile maxime vor fi tot de 200.000 lei pentru o ţintă de 10.000 de beneficiari. O altă noutate a programului este că va avea un pilon dedicat celor din diaspora cu alţi 1.000 de beneficiari, tot cu granturi de până la 200.000 lei.

Noi am structurat lucrurile în felul următor: în condiţiile în care aplicantul se va angaja la doar un salariat, grantul va fi de 100.000 de lei, dacă se va angaja la crearea a cel puţin două locuri de muncă, grantul va fi de 200.000 lei.

Discutăm de o cofinanţare din partea beneficiarilor care va fi între 5 şi 15%, punctată corespunzător, în funcţie de angajamentul aplicantului”, a mai transmis Cadariu.